Στα… τάρταρα το πετρέλαιο - «Βουτιά» 18% το τελευταίο δίμηνο
Oι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 17% τους τελευταίους δύο μήνες, όταν είχαν αγγίξει τα 100 δολ. το βαρέλι.
Η συνάντηση του ΟPEC που είχε προγραμματιστεί για αυτό το Σαββατοκύριακο αναβλήθηκε, καθώς υπήρξε εμπλοκή στις συνομιλίες εν μέσω της δυσαρέσκειας της Σαουδικής Αραβίας με τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου των άλλων μελών.
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν πλέον στις 30 Νοεμβρίου, ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην ιστοσελίδα του, χωρίς να αναφέρει τον λόγο για την καθυστέρηση. Η Σαουδική Αραβία, η οποία πραγματοποιεί επιπλέον μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τον Ιούλιο, βρισκόταν σε δύσκολες συνομιλίες με άλλα μέλη για τα επίπεδα παραγωγής τους, είπαν αρμόδιες πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.
Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, υποχώρησε 3,9% στα 79,20 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά περισσότερο από 17% τους τελευταίους δύο μήνες, όταν είχαν αγγίξει τα 100 δολ. το βαρέλι.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του αντιμετωπίζουν μια όλο και πιο εύθραυστη εικόνα για τις τιμές του πετρελαίου. Το αργό πετρέλαιο υποχωρεί περίπου 18% από την κορύφωσή του τον Σεπτέμβριο, αψηφώντας τις προσδοκίες ότι οι περικοπές στην παραγωγή θα ευνοούσαν τις τιμές. Οι προοπτικές για το επόμενο έτος φαίνονται ακόμη πιο αδύναμες, με πιθανότητα αύξηση του πλεονάσματος το πρώτο εξάμηνο.
«Ο ΟΠΕΚ+ θα χρειαστεί πιθανότατα να ανακοινώσει μεγαλύτερες περικοπές της παραγωγής πετρελαίου αυτό το Σαββατοκύριακο προκειμένου να αντισταθμίσει την απροσδόκητη αύξηση της προσφοράς από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Pierre Andurand, ο διάσημος έμπορος πετρελαίου και ιδρυτής της Andurand Capital Management, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg. «Οι Σαουδάραβες πιθανότατα θα θέλουν και οι άλλες χώρες να περικόψουν, οπότε νομίζω ότι θα είναι μια διαπραγμάτευση».
Στην τελευταία συνάντηση τον Ιούνιο, τα αφρικανικά μέλη του ΟΠΕΚ, Αγκόλα, Κονγκό και Νιγηρία πιέστηκαν να δεχτούν χαμηλότερες ποσοστώσεις παραγωγής για το 2024, επειδή η ικανότητά τους έχει επιδεινωθεί. Εάν στη συνέχεια ζητηθεί από αυτές τις χώρες να προβούν σε περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή από αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα ποσοστώσεων, θα ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτό.