Ταμείο Ανάκαμψης: Αίτημα της Ελλάδας για τρίτη δόση δανείου ύψους 1,8 δισ. ευρώ

Το αίτημα υπεβλήθη από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, Νίκο Παπαθανάση.

Ταμείο Ανάκαμψης: Αίτημα της Ελλάδας για τρίτη δόση δανείου ύψους 1,8 δισ. ευρώ
AP.
3'

Σήμερα (22/11), η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε το τρίτο αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 1,84 δισ. ευρώ.

Ήδη, βρίσκεται σε αξιολόγηση από την Κομισιόν το τρίτο αίτημα πληρωμής από το σκέλος των επιχορηγήσεων, επομένως οι συνολικές εκταμιεύσεις που αναμένονται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Ελλάδα ανέρχονται στα 3,56 δισ. ευρώ.

Το τρίτο αίτημα πληρωμής για το δανειακό σκέλος υπεβλήθη αφού επετεύχθη νωρίτερα από το προβλεπόμενο, o στόχος της συμβασιοποίησης δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 3,52 δισ. ευρώ.

Το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση από τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, καθώς τα δάνεια του ΤΑΑ χορηγούνται με σταθερό επιτόκιο δανεισμού 0,35% για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για μεσαίες και μεγάλες, εν μέσω ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων και του κόστους κεφαλαίου σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Μέχρι σήμερα, έχουν υπογραφεί 244 συμβάσεις εκ των οποίων 115 (47%) είναι δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 1,33 δισ. ευρώ. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων διαμορφώνεται σε 1,93% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων σε 13,4 έτη.

Ύστερα από την κατάθεση του τρίτου αιτήματος πληρωμής ύψους 1,84 δισ. ευρώ, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε ότι «το τρίτο αίτημα πληρωμής για το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 1,84 δισ. ευρώ, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η χώρα εκπληρώνει τους στόχους και είναι συνεπής στα ορόσημα που έχουν τεθεί στο πλαίσιο λειτουργίας του ΤΑΑ.

Αυτό το αίτημα κατατίθεται λίγες ώρες μετά τη θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, ύψους 36 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση 1,7 δισ. ευρώ στο σκέλος των επιδοτήσεων από το ΤΑΑ.

Στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που με τη σειρά τους, θα οδηγήσουν σε ακόμα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για όλους τους συμπολίτες μας, πρωτίστως για τις νέες και τους νέους, στη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, υπογράμμισε πως «το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου αποτελεί μία ευκαιρία χρηματοδότησης επενδύσεων για όλες τις επιχειρήσεις, καθώς σε μία διεθνή συγκυρία αυξημένου κόστους δανεισμού χορηγεί με ταχείες διαδικασίες πραγματικά χαμηλότοκα δάνεια.

Το σημερινό αίτημα πληρωμής καταδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις αξιοποιούν αυτή την ευκαιρία επενδύοντας στο μέλλον προς όφελος της οικονομίας και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας προς όφελος της κοινωνίας».

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας

Την Τρίτη (21/11), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «άναψε» το «πράσινο φως» για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας το 2024, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για την αξιολόγηση των προσχεδίων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

«Θεωρούμε ότι επτά κράτη – μέλη της Ευρωζώνης συμμορφώνονται με τις κατευθύνσεις μας, για τη δημοσιονομική πολιτική: Κύπρος, Εσθονία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία και Ισπανία», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι εννέα χώρες δεν είναι πλήρως εναρμονισμένες και συγκεκριμένα: Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σλοβακία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή