Συνεχίζεται το ανοδικό «ράλι» στο ελαιόλαδο – «Μάχη» κατά των κρουσμάτων νοθείας
Ο «πονοκέφαλος» για το κόστος του ελαιολάδου δεν λέει να… περάσει, με νοικοκυριά αλλά και παραγωγούς να παρακολουθούν το συνεχές ανοδικό «ράλι» με απόγνωση. Οι μεν, γνωρίζοντας ότι πλέον, το προϊόν μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας και οι δε, έχοντας να αντιμετωπίσουν κρούσματα κλοπών ελαιοκάρπου από τα χωράφια τους.
Στην Ισπανία, ως ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί, αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ κλειδώνουν τα μπουκάλια με ελαιόλαδο στα ράφια. Η ιβηρική χώρα γνώρισε εφέτος μία παρατεταμένη ξηρασία στον νότο, με αποτέλεσμα να περιορισθεί περίπου κατά το ήμισυ η παραγωγή και να «εκτιναχθεί» η τιμή κατά 150%, μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.
Το λάδι, που στην πλειονότητα των σούπερ μάρκετ της Ισπανίας πωλείται πλέον έναντι 14,5 ευρώ ανά λίτρο, «αποτελεί το ιδανικό προϊόν για κλοπές», όπως επισημαίνουν εργαζόμενοι του κλάδου.
Σύρος: Βρέθηκε νοθευμένο ελαιόλαδο, συνεχίζονται οι έλεγχοι
Σήμερα (23/11), το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας και η Χημική Υπηρεσία Σύρου εντόπισε νοθευμένο ελαιόλαδο.
Συγκεκριμένα, «κατόπιν δειγματοληψίας που πραγματοποίησε η υπηρεσία, σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Σύρου, γνωρίζουμε στους καταναλωτές ότι το δείγμα με τα στοιχεία “ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ” με την εμπορική ονομασία “ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ” σε πλαστική συσκευασία των 5 λίτρων, χωρίς να αναφέρεται από την ισχύουσα νομοθεσία «η διεύθυνση του παρασκευαστή, ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου στο εσωτερικό της κοινότητας, ο αριθμός παρτίδας καθώς και ο αλφαριθμητικός κωδικός έγκρισης σε επιχειρήσεις που διαθέτουν εγκαταστάσεις συσκευασίας ελαίων, βρέθηκε σύμφωνα με τη σχετική γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους να είναι “ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ” με ξένη προς το ελαιόλαδο λιπαρή ύλη», όπως τονίσθηκε στην επίσημη ενημέρωση.
«Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη από την υπηρεσία οι έλεγχοι στην αγορά. Συνιστάται στους καταναλωτές που έχουν προμηθευθεί το παραάνω ελαιόλαδο, να μην το καταναλώσουν», επισημάνθηκε ακόμη.
Νοθεία με φθηνά φυτικά έλαια – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Ζαμπέλας, σημείωσε τη Δευτέρα (20/11) ότι «το ελαιόλαδο συνήθως οι απατεώνες το νοθεύουν με φθηνότερα φυτικά έλαια, ώστε να έχουν πολύ μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους και το πουλάνε πλέον ως ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Μερικές φορές, επειδή τα σπορέλαια έχουν άλλο χρώμα, το οποίο είναι πιο κιτρινωπό από το ελαιόλαδο, μπορεί να βάζουν και καμία χρωστική, έτσι για να ξεγελάσουν ακόμα περισσότερο τον καταναλωτή και να πάρει και το χρώμα του ελαιόλαδου», τόνισε.
Ακόμη, ανέφερε ότι «εδώ και αρκετές ημέρες, έχουμε εκδόσει και ένα δελτίο Τύπου στον ΕΦΕΤ, όπου αναφέρουμε τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής και τι πρέπει να προσέχουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες προμηθεύονται λάδι.
Το δελτίο Τύπου, που έχει αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα μας, αναφέρει ότι πρέπει ουσιαστικά να αγοράζουν τυποποιημένο, γιατί το χύμα ενέχει περισσότερους κινδύνους να είναι νοθευμένο. Επιπλέον, θα πρέπει να αγοράζουν τυποποιημένο από εταιρείες που είναι γνωστές.
Τα σημεία πώλησης να είναι γνωστά και να έχουν ένα συγκεκριμένο κωδικό που να δείχνει αρχίζει από ΕL, δηλαδή λάμδα στα αγγλικά και ένα νούμερο που να δείχνει ότι κατά κάποιο τρόπο η διαδικασία είναι νόμιμη.
Όπως, επίσης και οι επιχειρήσεις, εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά. που αγοράζουν κι αυτοί ελαιόλαδα για να τα δώσουν στον καταναλωτή, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, από πού αγοράζουν και τι αγοράζουν.
Από τη στιγμή που το ελαιόλαδο αναμειγνύεται με σπορέλαια και χρωστικές, δεν υπάρχει θέμα Δημόσιας Υγείας. Από εκεί και πέρα, βέβαια, δεν μπορώ να αποκλείσω ότι κάτι μπορεί να υπάρξει που να θέσει σε κίνδυνο την υγεία ενός ανθρώπου.
Βεβαίως, εάν κάποιος θέλει, μπορεί να δώσει δείγμα ελαιόλαδου που αγόρασε για έλεγχο ποιότητας και στα δικά μας εργαστήρια· έχουμε βγάλει και ένα τηλέφωνο, που μπορεί να έλθει σε επαφή μαζί μας, το 11717.
Επίσης, μπορεί κάποιος να κάνει και καταγγελία στην ιστοσελίδα μας, έχουμε συγκεκριμένη φόρμα και μπορούμε να πάμε και να τη διερευνήσουμε».