Ακρίβεια: Σουβλάκι μόνο για τη «μυρωδιά» ...«Καλπάζει» προς τα 4 ευρώ
Από «φτωχός» συγγενής ...σε είδος πολυτελείας εξελίσσεται το πάλαι ποτέ οικονομικό σουβλάκι με πίτα, το πιο γνωστό παγκοσμίως ελληνικό φαγητό.
Η ακρίβεια «χτύπησε» ένα από τα αγαπημένα γρήγορα φαγητά όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, καθώς η μέση τιμή για ένα τυλιχτό βρίσκεται κοντά στα 3,5 ευρώ με τους επαγγελματίες να προειδοποιούν ότι η εκτίναξή του στα 4 ευρώ, είναι απλά θέμα...χρόνου.
Στην Αττική, ένα τυλιχτό κοστίζει από 3,20 έως 3,30, με τον επόμενο γύρο ανατιμήσεων, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες σουβλατζίδικων, να ανεβάζει την τιμή του περίπου από 3,5 έως 3,70 ευρώ, αν και σε κάποιες «ελίτ» περιοχές της ήδη η αξία του κοστίζει ...«χρυσάφι» φθάνοντας τα 4 ευρώ!
Αιτία, όπως δηλώνουν οι ψητοπώλες δεν είναι άλλη από την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια, που ξεκίνησε από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Αν κανείς συνυπολογίσει πλέον τις αυξήσεις σε ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά τότε το μέλλον του τυλιχτού...προμηνύεται μαύρο, καθώς παράλληλα μειώνεται η κατανάλωση εφόσον το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια είναι δυσβάσταχτο.
«Τρώνε» από τον «κουμπαρά» οι Έλληνες
Τα νοικοκυριά ζουν έναν «εφιάλτη» καθημερινά παλεύοντας να τα βγάλουν πέρα με ένα τσουνάμι ακρίβειας που ξεκινάει από τη στέγαση μέχρι και τα βασικά είδη διατροφής, απαραίτηση για τη διαβίωσή τους.
Ενδεικτικά μόνο σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα ήταν η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό «αρνητικής» αποταμίευσης, καθώς οι Έλληνες δεν μπορούν να πρισσέψουν ούτε ένα ευρώ, όταν χρειάζεται να ξοδέψουν τον μισό μισθό τους για να καλύψουν τα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή στέγαση, ενέργεια, τρόφιμα και μεταφορές.
Αντίθετα, οι Έλληνες «έφαγαν» από τα έτοιμα του κουμπαρά τους, το 2022, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία το κόστος για στέγαση, ενέργεια, τρόφιμα και μεταφορές εξαφάνισε» τον μισό προϋπολογισμό δηλαδή το 47,8% του ελληνικού νοικοκυριού με το 15,7% να πηγαίνει στα τρόφιμα, ενώ οι δαπάνες σε στέγη, νερό και ενέργεια ανήλθαν στο 19,2%. Το περιβάλλον γίνεται ακόμα πιο ασφυκτικό για την ελληνική οικογένεια και με το κόστος των καυσίμων για τις μεταφοές, όπου εκεί ξόδεψαν το 12,9% των δαπανών.