ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Ακρίβεια: Στην Τουρκία για βενζίνη, στη Βουλγαρία για ελαιόλαδο και στα Σκόπια για ψώνια
Στη Τουρκία, τη Βουλγαρία και τα Σκόπια στρέφονται όλο και περισσότεροι Βορειοελλαδίτες το τελευταίο διάστημα για αγορές από τα σούπερ μάρκετ όσο και για καύσιμα.
Με δεδομένο ότι η τουρκική λίρα έχει κατρακυλήσει κάτοικοι του Έβρου προτιμούν να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ τους από την γειτονική χώρα ενώ για τις αγορές των τροφίμων τους και όχι μόνο επισκέπτονται την Βουλγαρία που απέχει μόνο 40 χιλιόμετρα.
Τα παραπάνω ανέφερε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Σουφλίου, Θοδωρής Τσιαμίτας, ο οποίος παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς την πολιτεία να εφαρμοστεί και στον ακριτικό Έβρο το μεταφορικό ισοδύναμο που ισχύει και για νησιά.
«Οι Βορειοελλαδίτες επισκέπτονται τις γειτονικές χώρες όπως την Τουρκία και την Βουλγαρία για την αγορά πολλών προϊόντων. Για παράδειγμα σας αναφέρω ότι ενώ η βενζίνη εδώ είναι στο 1,90 ευρώ στην Τουρκία είναι 1 ευρώ και στην Βουλγαρία 1,40. Όμως δεν είναι μόνο η βενζίνη. Και στην Βουλγαρία και την Τουρκία οι κάτοικοι των περιοχών μας επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ που βρίσκουν τα πάντα, όπως το ελαιόλαδο και άλλα είδη διατροφής πολύ φθηνότερα.
Από εμάς το τελωνείο των Κήπων είναι 40 χιλιόμετρα και έχει αμέσως μετά βενζινάδικα οπότε οι Έλληνες πάνε γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους και στη συνέχεια επισκέπτονται και τα καταστήματα που θέλουν. Για να καταλάβετε ακόμα και μελλόνυμφοι πάνε και ράβουν το νυφικό και τα κοστούμια τους σε πολύ καλύτερη τιμή σε σχέση με την Ελλάδα. Όσο υποτιμάται η τούρκικη λίρα τόσο αυξάνεται αυτό το φαινόμενο», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Σουφλίου, Θοδωρής Τσιαμίτας.
Και προσθέτει: «Έχουν γίνει δράσεις από ενώσεις επαγγελματιών, επιμελητήρια κ.α. και προτάθηκε ο Έβρος να είναι σε μια διαφορετική φορολόγηση ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε αλλά αυτό δεν έχει εισακουστεί. Ακόμα και το θέμα του μεταφορικό ισοδύναμο το οποίο έχει εξαγγελθεί δεν έχει υλοποιηθεί. Δηλαδή όπως είναι τα νησιά που έχουν ένα διαφορετικό ΦΠΑ, τουλάχιστον αυτά θα έπρεπε να ισχύουν και εδώ ώστε ο Έβρος να αναβαθμιστεί και να φύγει η στάμπα της εξορίας. Ακόμα και το εθνικό πάρκο της Δαδιάς που τελικά δεν κάηκε ολόκληρο θα έπρεπε να γίνουν πράγματα ώστε να αναγεννηθεί».
Στα Σκόπια για βασικά αγαθά, βενζίνη, πέλετ αλλά και οδοντιατρικές υπηρεσίες
Ίδια κατάσταση και με τα βόρεια σύνορα προς τα Σκόπια, με τη διαφορά στις τιμές των αγαθών να είναι τεράστια, καθώς στη γειτονική χώρα κοστίζουν στις περισσότερες περιπτώσεις λιγότερο από τη μισή τιμή, σε σύγκριση με τα ελληνικά καταστήματα. Το Star πραγματοποίησε οδοιπορικό στη Βόρεια Ελλάδα και τα Σκόπια και καταδεικνύει ότι σε μια ημέρα, καταμετρήθηκαν 556 ελληνικά αυτοκίνητα στο Μοναστήρι...
Σκοπός των συμπατριωτών μας, να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους και να προμηθευτούν βασικά αγαθά σε καλές τιμές.
Οι διαφορές στην τιμή είναι χαρακτηριστικές.
Βενζίνη: Ελλάδα 1,80 ευρώ, Σκόπια 1,30 ευρώ το λίτρο
Αφρόλουτρο: Ελλάδα 5,98 ευρώ, Σκόπια 1,17 ευρώ
Υγρό απορρυπαντικό ρούχων: Ελλάδα 19,90 ευρώ, Σκόπια 10,63 ευρώ
Χαρτί υγείας: Ελλάδα 7,83 ευρώ, Σκόπια 3,65 ευρώ
Πέλετ: Ελλάδα 7,20 έως 8,80 ευρώ, Σκόπια 4,70 ευρώ
Και η λίστα συνεχίζεται στις οδοντιατρικές κλινικές, που υπάρχουν στο Μοναστήρι.
Εμφυτεύματα: Ελλάδα 1.200 ευρώ, Σκόπια 450 ευρώ
Θήκη δοντιού: Ελλάδα 350 ευρώ, Σκόπια 150 ευρώ
Σφράγισμα: Ελλάδα 60-70 ευρώ, Σκόπια 20-25 ευρώ