Παραγωγοί γάλακτος: Η διαφορά στην τιμή στα σούπερ μάρκετ είναι τεράστια
Για το πώς φτάνει το γάλα να πωλείται στα σούπερ μάρκετ σε τιμή διπλάσια και τριπλάσια από αυτή που το πουλάει ο παραγωγός, μίλησε στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Δημήτρης Μόσχος. Ο κ. Μόσχος είπε χαρακτηριστικά ότι «βγάλαμε προχθές μια ανακοίνωση ως Διοικητικό Συμβούλιο, και είναι η πρώτη φορά που βγάζουμε προς τα έξω τις τιμές τις οποίες ζητάμε.
Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι, για παράδειγμα, οι τιμές στο αγελαδινό γάλα είναι πολύ κάτω από τα 60 λεπτά/λίτρο που ζητάμε. Στο δε αιγοπρόβειο γάλα η μέση τιμή το προηγούμενο διάστημα είναι κοντά στο 1,58 με 1,54 ευρώ το λίτρο και αυτό που θα πρέπει να έχει ο κόσμος στο μυαλό του είναι ότι για να γίνει 1 κιλό φέτα χρειάζονται περίπου 4 κιλά γάλα.
Που σημαίνει ότι αυτή η τιμή η οποία εμφανίζεται στο ράφι πραγματικά δεν ανταποκρίνεται, όπως και σε όλα τα γεωργικά προϊόντα, το βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, στην τιμή που πραγματικά πωλείται και σε σχέση με αυτό που παίρνει ο παραγωγός ουσιαστικά».
Στο γάλα δεν υπάρχει μεσάζοντας
Ο κ. Μόσχος πρόσθεσε επίσης ότι «όσον αφορά στο κομμάτι του παραγωγού, τα τελευταία χρόνια έχουμε τεράστιες αυξήσεις και στις ζωοτροφές αλλά και στην ενέργεια που για μας είναι μεγάλη υπόθεση γιατί είναι και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Πριν από δύο χρόνια το βαρέλι πετρέλαιο είχε 1,76 ευρώ και τώρα έχει 0,76 ευρώ. Όμως η τιμή που αγοράζουμε εμείς είναι η ίδια. Κάτι γίνεται εκεί».
Είναι χαρακτηριστικό ότι «η τιμή του γάλακτος στον παραγωγό είναι ανάλογη με το τι ποσότητα παράγει. Ξεκινάει από τα 33 λεπτά/λίτρο και φτάνει μέχρι περίπου τα 54 λεπτά/λίτρο σήμερα στις πολύ μεγάλες μονάδες που έχουν πάρα πολύ μεγάλη παραγωγή.
Η διαφορά με την τιμή του γάλακτος στο ράφι των σουπερμάρκετ είναι τεράστια, τη στιγμή που στο γάλα δεν υπάρχει ο μεσάζοντας, είπε ο κ. Μόσχος ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς νομίζουμε ότι υπάρχει θέμα και με το κράτος, με την πολιτεία, γιατί δεν υπάρχει μία λογική για το πώς αυξάνονται τόσο πολύ οι τιμές.
Όταν εγώ είμαι από το πρωί μέχρι το βράδυ στην παραγωγή και παίρνω μία τιμή και έρχεστε εσείς για παράδειγμα, από τη μία στιγμή στην άλλη και μέσα σε μία ημέρα πληρώνεστε με τη διπλάσια τιμή, εγώ τι να θεωρήσω; Ότι το δικό σας κέρδος στη διπλάσια τιμή, το 50%, είναι τα έξοδα;», κατέληξε.