Αϊβαλιώτης: Διευκρινίσεις για τα νέα τιμολόγια ρεύματος - «Μπαίνουμε σε μία κανονικότητα»
Διευκρινίσεις για τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος που κάνουν «πρεμιέρα» το 2024 έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές, ενώ αναφέρθηκε στο πράσινο τιμολόγιο και τον λόγο που το προωθεί η κυβέρνηση, ως πιο οικονομική λύση για τα ελληνικά νοικοκυριά.
«Δεν τα κάνουμε εμείς πολύπλοκα τα πράγματα. Τα πράγματα είναι πολύπλοκα καθώς η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένα διοικητικά κυμαινόμενο εμπόρευμα. Τιμή, η οποία παίζει στην χοντρική αγορά συνεχώς, καθημερινά, κάθε ώρα, με βάση μερικές σταθερές που έρχονται από το εξωτερικό, όπως είναι οι διεθνείς τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και οι τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές», είπε αρχικά.
Πράσινο τιμολόγιο
Πρόσθεσε δε ότι με το πράσινο τιμολόγιο που πρόσθεσε το υπουργειο στα τρία χρωματα που εισηγήθηκε η αγορά, «θα ξέρει ο καναλωτής από την πρώτη μέρα του κάθε μήνα ποια θα είναι η χρέωση για τον επόμενο, ενώ ταυτόχρονα είναι εργαλείο διαφάνειας γιατί συγκρίνεις όλους τους κατόχους».
«Τώρα μπαίνουμε σε μία κανονικότητα, όπως μας υποδεικνύει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» σημείωσε και ανέφερε πως «προσθέσαμε άλλο ένα χρώμα το πράσινο, σε αυτά τα χρώματα που ήταν εισήγηση της αγοράς ( μπλε, κίτρινα πορτοκαλί) το οποίο έχει μερικά χαρακτηριστικά, που έρχονται από την εποχή που ξέρει ο καταναλωτής των δύο χρόνων που περάσαμε με την κρίση. Παλιότερα είχε μία τιμή που ήξερε ότι θα ισχύει τον επόμενο μήνα. Αυτή ήταν η τιμή που διαμορφωνόταν με τις επιδοτήσεις και με τη διακύμανση των τιμών. Αυτό το πράγμα κάνουμε στην πραγματικότητα. Θα ξέρει από την πρώτη μέρα του κάθε μήνα ποια θα είναι η χρέωση για τον επόμενο εάν επιλέξει το πράσινο. Το πράσινο επίσης, επειδή υπάρχουν και καταναλωτές οι οποίοι δεν επιλέγουν, θα είναι το τιμολόγιο το οποίο εάν δεν επιλέξει κάποιο άλλο χρώμα ο καταναλωτής, πάει στο πράσινο.
»Το πλεονέκτημα του πράσινου τιμολογίου είναι ότι ο καταναλωτής έχει γνώση, την εκ των προτέρων των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που θα σου χρεώσει ο πάροχος. Ξέρεις εκ των προτέρων την τιμή μόνο του μήνα, όχι μίας μεγάλης περιόδου του επόμενου μήνα και αυτό αλλάζει κάθε μήνα. Την ξέρεις από την πρώτη μέρα του μήνα. Μπορείς στη σελίδα της ΡΑΕ κάθε 1η μέρα του μήνα να μπαίνεις μέχρι τις 5 του μήνα έχει υποχρέωση η ΡΑΕ να τα έχει ανεβάσει όλα τα τιμολόγια όλων των παρόχων. Έχεις λοιπόν ένα εργαλείο συγκρισιμότητας. Βλέπεις ποιος είναι ακριβός και ποιός φθηνός» και διευκρίνισε πως κάθε στιγμή ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει οποιοδήποτε τιμολόγια και οποιοδήποτε πάροχο».
Οι κρυφές χρεώσεις και το χρηματιστήριο Ενέργειας
«Το μπλε τιμολόγιο είναι αυτό που ξέρεις μία χρονική περίοδο που έχει προδιαγραφεί από τον πάροχό σου για 6 μήνες, για 8 μήνες, για ένα χρόνο, ότι θέλει ο καθένας πάροχος μπορεί να προτείνει, μία σταθερή τιμή. Είναι λογικό ότι όταν βγάζεις την αβεβαιότητα από την εξίσωση πληρώνεις ακριβότερα, αλλά τουλάχιστον εξασφαλίζεις ότι δεν θα έχεις κάποια έκπληξη». Για το ενδεχόμενο να κλείσει ο καταναλωτής σε κάποια ακριβή τιμή αλλά σταθερή απάντησε «έχει να κάνει με τις επιλογές του κάθε καταναλωτή. Εάν προβλέπει ότι οι τιμές θα γίνει πόλεμος ξανά και θα ανέβουν. Παίρνεις μια ασφάλιση ας πούμε και πας στο μπλε».
Αφού διαμορφωθούν οι τιμές του μήνα, διορθώνει την τιμή ο πάροχος είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Είναι μια αναπαραγωγή της παλιάς δομής των τιμολογίων που ξέραμε στην προηγούμενη περίοδο, τα λεγόμενα ρήτρα αναπροσαρμογής. «Δεν μπορούν να υπάρχουν κρυφές χρεώσεις γιατί υπάρχει έλεγχος από τη ΡΑΕ» είπε, αλλά υπογράμμισε πως «υπάρχει το κέρδος του παρόχου, που αποφασίζει μόνος του ποιο είναι αυτό».
«Δεν υπάρχει καμία χώρα που να έχει φύγει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας» τόνισε «είναι παραπληροφόρηση. Πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία και όλες οι χώρες ακολουθούν τη λογική των αγορών στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και της ενέργειας».