Διπλάσια είναι η τιμή στο λάχανο σε σχέση με πέρσι τέτοια εποχή, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ. Μπορεί οι παραγωγοί να το δίνουν το λάχανο το κιλό από το χωράφι στα 0,55 σεντς, όμως καταλήγει να πωλείται στον πάγκο ή στο ράφι ακόμη και πάνω από 1 ευρώ, ενώ σε μερικές περιπτώσεις η τιμή σύμφωνα με παραγωγό, πλησιάζει ακόμα και το 1,60 ευρώ.
Μάλιστα οι τελικές τιμές των λαχανικών που αγοράζουν οι καταναλωτές, εκπλήσσουν ακόμα και τους ίδιους τους παραγωγούς, καθώς βλέπουν τα προϊόντα τους να πωλούνται σε διπλή τιμή.
Για παράδειγμα, ένας παραγωγός πούλησε την προηγούμενη εβδομάδα του κουνουπίδι στα 85 λεπτά το κιλό. Στα ράφια, η τιμή του είναι πάνω από 1,50 ευρώ.
Οι μεσάζοντες ανεβάζουν τις τιμές
Η αλυσίδα των μεσαζόντων είναι ελληνικό φαινόμενο, λένε οι ειδικοί. Οι «κρίκοι αυτής της αλυσίδα, μπορεί να φτάνουν τους πέντε, ακόμα και τους έξι.
Συγκεκριμένα, ο αγρότης δίνει τα προϊόντα στον πρώτο μεσάζοντα που τα συσκευάζει και τα αποθηκεύει. Στη συνέχεια, μπορεί να αναλάβει άλλος μεσάζοντας για να τα μεταφέρει στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, απ’ όπου τα αγοράζουν οι επαγγελματίες της λαϊκής ή τα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μία τιμή να χτίζεται πάνω στην άλλη.
Αντιθέτως, στην σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι αγρότες σε συνεννόηση με τους συνεταιρισμούς τους, φροντίζουν για τη διακίνηση των αγαθών μέχρι το ράφι, με αποτέλεσμα οι τιμές να μένουν σταθερές από το χωράφι.