Ελαιόλαδο: Απόγνωση με το ράλι της τιμής - Πόσο θα φτάσει στη χονδρική το χειμώνα

Ελαιόλαδο: Προβληματισμός στους ελαιοπαραγωγούς καθώς η έλλειψη λαδιού φέρνει νέες αυξήσεις

Νέα εκτόξευση στην τιμή του ελαιολάδου στις αρχές του 2024 βλέπουν οι παράγοντες της αγοράς καθώς οι διεθνείς ελλείψεις και το ράλι των εξαγωγών τροφοδοτούν τη φωτιά της ακρίβειας στον υγρό χρυσό.

Φέτος η τιμή του κιλού στη χονδρική κυμαίνεται στα 8 με 8,5 ευρώ και στο δεκάμηνο η αξία των εξαγωγών σημείωσε άλμα 90% καθώς ο τζίρος έφτασε στα 1,3 δισεκατομμύρια από 687 που ήταν πέρσι.

Οι εξαγωγές ελαιολάδου, ιδίως από Ιταλία και Ισπανία, έγιναν με διπλή τιμή και παραπάνω σε σχέση με πέρσι.

«Δεν υπάρχουν αποθέματα, όταν κλείσουν τα ελαιοτριβεία τώρα τον Δεκέμβριο, θα τελειώσουν τα αποθέματα στις αποθήκες», δήλωσε στο OPEN ο Δημήτρης Σακελαρόπουλος, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου.

Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί από τον Ιανουάριο, οπότε οι χονδρέμποροι θα βγουν και πάλι να αναζητήσουν λάδια για να πουλήσουν στο εξωτερικό, οπότε η τιμή θα ανέβει περαιτέρω.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και οι ελαιοκλοπές, καθώς οι ιδιοκτήτες των ελαιώνων κάνουν περιπολίες για να σώσουν και τον καρπό και τα ξύλα!

Η χειρότερη των τελευταίων 100 ετών η φετινή χρονιά

Η φετινή ελαιοκομική περίοδος στη χώρα μας, αλλά και στην Ισπανία και την Ιταλία, είναι καταστροφική. Η παραγωγή ελαιοκάρπου είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους αγρότες, που εξαρτώνται από την ελαιοκαλλιέργεια για το εισόδημά τους. Η φετινή χρονιά θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την τοπική οικονομία.

Εκτιμάται πως μέχρι τις γιορτές έως το 50% των ελαιουργείων στο Ηράκλειο θα κλείσει πρόωρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστότοπου neakriti.gr.

Την ίδια ώρα, ως τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 100 ετών χαρακτηρίζουν συνδικαλιστές τη φετινή, όπως επισημαίνεται.

Μάλιστα λόγω της περιορισμένης παραγωγής, τα περισσότερα ελαιουργεία δεν λειτουργούν καθημερινά όπως προηγούμενες - χρυσές - χρονιές, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα, μόλις δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

«Οι ελιές σε ένα λιοστάσι είναι εδώ, δεν υπάρχει παραγωγή», λένε στην κάμερα του Alpha ελαιοπαραγωγοί. Βλέπουν τα δέντρα τους χωρίς καρπούς και αυτός είναι ο λόγος που οι ελαιοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας της ακαρπίας.

Όπως λένε αγρότες από την Αχαΐα, δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα των τελευταίων ετών. «Αυτό το πράγμα έχουμε να το ζήσουμε πάνω από 20 χρόνια», σημειώνουν. Στη Χαλκιδική η οικονομική ζημιά θα αγγίξει το ποσό των 200 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμούν. «Ζητάμε τουλάχιστον το 50% του κόστους καλλιέργειας, το οποίο βγαίνει από κρατική υπηρεσία», λένε.

Στα όριά τους βρίσκονται και οι ελαιοπαραγωγοί στη Μαγνησία. Όσα ελαιόδεντρα τους απέμειναν από τις καταστροφικές πλημμύρες είναι χωρίς καρπό. «Η περιοχή έχει χτυπηθεί από την κλιματική αλλαγή τουλάχιστον εδώ και μια πενταετία και αυτό είναι εμφανές. Είναι συνεχής η απώλεια καρπού», συνεχίζουν.

Την ίδια ώρα η τιμή του ελαιολάδου έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Ένα λίτρο που κόστιζε πέρυσι 1,5 ευρώ φέτος πωλείται 14,48 ευρώ. «Ισχύει ο νόμος προσφοράς και ζήτησης. Προσφορά δεν υπάρχει, οπότε η ζήτηση είναι αυξημένη. Επομένως, αυξάνεται και το προϊόν», συμπληρώνουν.