Ελαιόλαδο από «χρυσάφι» – Φόβος νέων ανατιμήσεων λόγω μειωμένης παραγωγής

«Κάτι πρέπει να γίνει», αναφέρουν οι ελαιοπαραγωγοί, για την τιμή στο ελαιόλαδο.
Ελαιόλαδο από «χρυσάφι» – Φόβος νέων ανατιμήσεων λόγω μειωμένης παραγωγής
PIXABAY.
1'

Με την κλιματική αλλαγή και την ξηρασία να έχουν «εκτοξεύσει» τις τιμές του ελαιόλαδου κατά 65% παγκοσμίως, οι ελαιοπαραγωγοί «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» για πιθανές νέες ανατιμήσεις, μιλώντας στον ALPHA.

Οι ελαιοπαραγωγοί αποδίδουν αυτό το ανοδικό «ράλι» του κόστους στη μείωση της παραγωγής, η οποία έφθασε το 70% εφέτος. «Μαζεύουμε τις ελιές, αλλά δεν έχουμε μεγάλη συγκομιδή. Άλλοι δεν έβγαλαν καθόλου, κάνουμε υπομονή και όσο αντέξουμε», τόνισαν.

Άνοδος της τιμής κατά 101% το γ’ τρίμηνο του 2022 – 2023

Ο «πράσινος χρυσός» έχει γνωρίσει αύξηση της τάξεως του 101% κατά το γ’ τρίμηνο του 2022 – 2023 σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ, οι τιμές παραγωγού φθάνουν έως και τα 10 ευρώ / κιλό.

Τρεις συλλήψεις στη Φθιώτιδα: «Πιάστηκαν» επ’ αυτοφόρω να κλέβουν ελιές

Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν επ’ αυτοφόρω στους Λιβανάτες Φθιώτιδας, επειδή έκλεβαν τον ελαιόκαρπο από τα χωράφια αγρότη.

Η ζημιά υπολογίζεται ότι είναι δεκάδων, μπορεί και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ, οι αρχές ερευνούν αν οι συλληφθέντες δρούσαν μόνοι τους ή αποτελούν μέλη ευρύτερου κυκλώματος.

«Αυτοί οι τρεις είχαν στρώσει πανιά και κοπανούσαν τις ελιές Καλαμών και τις κατέβαζαν. Προσωπικά, έχω πάθει ζημιά τουλάχιστον είκοσι τόνων. Γίνονται τα αίσχη», ανέφερε ο ιδιοκτήτης του ελαιώνα, μιλώντας στον ALPHA.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή