Τιμολόγια ρεύματος: Τα χαρακτηριστικά κάθε χρώματος - Σε ισχύ από αύριο
Εναλλακτικές επιλογές ανάλογα με τις προτιμήσεις, το προφίλ της κατανάλωσης και το ρίσκο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας εξασφαλίζει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς που θέσπισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σε ισχύ τίθενται από αύριο, 1η Ιανουαρίου τα νέα τιμολόγια ρεύματος με τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας να πρέπει να επιλέξουν σε ποιο θα πάνε. Κάθε επιλογή συγκεντρώνει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, που συνδέονται κυρίως με το μέγεθος του ρίσκου: μικρότερο ρίσκο, σημαίνει σχετικά υψηλότερες τιμές.
Το θετικό ωστόσο για όποια επιλογή και αν κάνουν οι καταναλωτές είναι ότι η μετάβαση στο νέο πλαίσιο γίνεται σε περίοδο που οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας υποχωρούν. Ενδεικτικά η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο το Δεκέμβριο κυμαίνεται κοντά στα 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 110 το καλοκαίρι και 190 στην αρχή του 2023 ενώ το 2022 στην κορύφωση της κρίσης είχε ξεπεράσει τα 430 ευρώ. Έτσι, εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι το «πράσινο» τιμολόγιο μπορεί να εκκινήσει το 2024 χαμηλότερα και από τα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παράγοντες της ενεργειακής αγοράς η επάρκεια εφοδιασμού και τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στις αποθήκες της Ευρώπης σε συνδυασμό με τον ήπιο έως τώρα χειμώνα προδιαγράφουν περαιτέρω μείωση των τιμών χωρίς ωστόσο να μπορεί ποτέ να αποκλειστεί κάποια αιτία που θα οδηγούσε σε άνοδο.
Οι επιλογές των καταναλωτών περιλαμβάνουν τα εξής:
Πράσινα τιμολόγια, που θεσπίστηκαν από το υπουργείο προκειμένου να προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο και στα οποία θα μεταπέσουν το σύνολο των καταναλωτών (εκτός αν δηλώσουν διαφορετική επιλογή στον προμηθευτή τους). Οι χρεώσεις του πράσινου τιμολογίου θα ανακοινώνονται από κάθε προμηθευτή την 1η του μήνα και θα είναι και εύκολα και άμεσα συγκρίσιμες μεταξύ τους. Οι ανακοινώσεις των προμηθευτών για τις τιμές με τις οποίες θα κάνει πρεμιέρα το “πράσινο” τιμολόγιο σύμφωνα με το νόμο πρέπει να γίνουν την Πρωτοχρονιά. Δεν αποκλείεται όμως όπως διευκρίνιζαν πηγές του υπουργείου λόγω της αργίας αλλά και του γεγονότος ότι το σύστημα εφαρμόζεται για πρώτη φορά ορισμένοι πάροχοι να ανακοινώσουν τις τιμές έως τις 2-3 Ιανουαρίου.
Μπλε τιμολόγια, με σταθερή τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας για όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης (π.χ. ένα χρόνο). Το βασικό πλεονέκτημα του μπλε τιμολογίου είναι ότι ο καταναλωτής προστατεύεται από πιθανή άνοδο των τιμών. Από την άλλη αν οι τιμές υποχωρήσουν, ο καταναλωτής δεν θα επωφεληθεί καθώς η χρέωση του μπλε τιμολογίου θα παραμείνει ίδια. Τις τελευταίες εβδομάδες αναπτύχθηκε ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών στα σταθερά τιμολόγια, με προσφορές που ξεκινούν κάτω και από τα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα.
Κίτρινα τιμολόγια τα οποία είναι κυμαινόμενα και ακολουθούν τη διακύμανση των τιμών στη διεθνή και ελληνική αγορά. Οι χρεώσεις ανακοινώνονται είτε εκ των προτέρων (στην αρχή του μήνα κατανάλωσης) είτε εκ των υστέρων. Οι καταναλωτές που θα τα επιλέξουν, θα έχουν όφελος αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των τιμών ή αντίστροφα θα επιβαρυνθούν αν οι τιμές ανέβουν.
Πορτοκαλί τιμολόγια με διαφορετικές χρεώσεις ανά χρονική ζώνη τα οποία απευθύνονται σε όσους έχουν έξυπνο μετρητή.
Τα 11 «κλειδιά» για έκπτωση έως 480 ευρώ
Εν τω μεταξύ πάνω από 140.000 αιτήσεις έχει δεχθεί μέχρι στιγμής η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα από τα νοικοκυριά που επιλέγουν το κλιματιστικό, την αντλία θερμότητας ή θερμαντικό σώμα για να ζεστάνουν την κατοικία τους.
Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή έως και τις 19 Ιανουαρίου 2024 και αμέσως μετά θα «τρέξουν» οι έλεγχοι και η διαδικασία προκειμένου το επίδομα θέρμανσης να φανεί ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (έναντι ή εκκαθαριστικό) των δικαιούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά δικαιούνται επίδομα θέρμανσης για το ρεύμα με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση να κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ και να αφορά το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τα 11 «κλειδιά» που ξεκλειδώνουν την έκτακτη ενίσχυση την οποία θα δουν τα νοικοκυριά στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος:
1. Κωδικοί για την αίτηση
Για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα myΘέρμανση:
- Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς.
- Οι χρήστες που δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων 5 ετών. Εάν δεν θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασής σας μέσω των σχετικών διαδικασιών.
2. Λογαριασμός ρεύματος σε ΑΦΜ τρίτου
Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί από το πρόσωπο στον ΑΦΜ του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος. Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης αν ο λογαριασμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στον λογαριασμό ρεύματος δεν αντιστοιχεί στον ΑΦΜ του προσώπου που υποβάλλει αίτηση.
3. Πολυκατοικία
Οι διαχειριστές πολυκατοικίας δεν χρειάζεται να δημιουργήσουν προφίλ πολυκατοικίας όταν υπάρχουν ένοικοι οι οποίοι για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια. Η αίτηση υποβάλλεται από τον δικαιούχο που χρησιμοποιεί στο διαμέρισμά του ηλεκτρικό ρεύμα για να θερμανθεί.
4. Επιφάνεια κατοικίας
Τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας δεν επηρεάζουν το ποσό του επιδόματος.
5. Διπλοκατοικία
Σε περίπτωση διπλοκατοικίας στην οποία υπάρχει μία παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (κοινό ρολόι) μόνο ένας μπορεί να υποβάλει αίτηση για το επίδομα θέρμανσης για τον ηλεκτρισμό. Δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα.
6. Εξαιρέσεις
Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης ή λοιπών καυσίμων εξαιρούνται και δεν δικαιούνται και επίδομα θέρμανσης στον ηλεκτρισμό.
7. Πώς θα καταβληθεί η ενίσχυση
Το ποσό επιδόματος θέρμανσης στον ηλεκτρισμό δεν καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό. Χορηγείται στον δικαιούχο σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται από τον προμηθευτή που τον εκπροσωπεί ή τον εκπροσωπούσε και αφορά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που εμπίπτει στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου.
8. Κοινωνικό τιμολόγιο
Εξαιρούνται οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων των δικαιούχων. Ο ΔΕΔΔΗΕ ελέγχει τα στοιχεία των δικαιούχων και εξαιρεί τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
9. Το επίδομα
Το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης για κάθε μήνα ανέρχεται σε 60 ευρώ επί τις βαθμοημέρες του κάθε οικισμού. Σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ενός), το ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Ετσι, η τρίμηνη ενίσχυση κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ.
10. Καταχώριση λογαριασμών ρεύματος στο myΘέρμανση
Ο δικαιούχος-καταναλωτής ρεύματος θα πρέπει να καταχωρίζει στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος. Για την καταχώριση των στοιχείων του λογαριασμού υποβάλλεται ο αριθμός του λογαριασμού ρεύματος, το συνολικό ποσό/αξία του λογαριασμού, ο ΑΦΜ και η επωνυμία του προμηθευτή, ο ΑΦΜ του δικαιούχου στον οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός, ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στον λογαριασμό και πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό παροχής κύριας κατοικίας που δηλώθηκε κατά την αίτηση και η περίοδος κατανάλωσης που αφορά ο λογαριασμός ρεύματος.
Λαμβάνονται υπόψη οι λογαριασμοί που αφορούν την περίοδο κατανάλωσης από 1ης Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2024 και θα πρέπει να αναρτάται στην πλατφόρμα το συνολικό ποσό της δαπάνης. Η υποβολή των στοιχείων δύναται να γίνει σταδιακά, κατά την έκδοση του εκάστοτε λογαριασμού. Σε κάθε περίπτωση, ο δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει, έως και 15 Σεπτεμβρίου 2024, τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί για την παροχή του και αφορούν κατανάλωση του πρώτου τριμήνου του 2024.
11. Η πλατφόρμα
Οι αιτήσεις γίνονται μέσω της πλατφόρμας myΘέρμανση της ΑΑΔΕ. Κάθε νοικοκυριό μπορεί να υποβάλει μία αίτηση, καταχωρίζοντας τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας του.