Ελαιόλαδο: Νέο ράλι ανόδου για το «χρυσό υγρό» της διατροφής των Ελλήνων
Κάθε ρεκόρ σπάει η τιμή του ελαιολάδου που αποτελεί το βασικό συστατικό της ελληνικής κουζίνας.
Η τιμή του «χρυσού» της μεσογειακής διατροφής που δεν είναι άλλο από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έχει διπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο.
Η υψηλή τιμή του ελαιόλαδου αναγκάζει τους καταναλωτές να κάνουν σαφάρι στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, παρά τις αυξήσεις «φωτιά» στο ελαιόλαδο τα νοικοκυριά προσπαθούν να μη το βγάλουν από το οικογενειακό τραπέζι, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής τους. «Δεν μπορούμε να κόψουμε το λάδι», λέει καταναλωτής.
Η δραματική μείωση της παραγωγής λόγω ακαρπίας σε συνδυασμό με το αυξημένα λειτουργικά έξοδα ευθύνονται κυρίως για την αύξηση των τιμών στο ελαιόλαδο.
Ωστόσο, αίνιγμα αποτελεί η τιμή για τη νέα σεζόν. Σύμφωνα με ελαιοπαραγωγό, «είναι πολύ κρίσιμη η φετινή χρονιά, δηλαδή με μία καλύτερη και περισσότερη παραγωγή, πιστεύω ότι θα μπορέσουν να υποχωρήσουν οι τιμές».
Να σημειωθεί πάντως πως η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών στο ελαιόλαδο μεταξύ του Ιανουαρίου 2021 και του Ιανουαρίου 2024.