Ελεύθεροι επαγγελματίες: Σενάρια για «περίοδο χάριτος» σε όσους έχουν χρέη
Μια περίοδο χάριτος, ενός χρόνου εξετάζει να δώσει το υπουργείο Εργασίας στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυταοασχολούμενους και αγρότες, που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Για το θέμα μίλησε στο Newsbomb.gr ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, Ηλίας Τσούνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο: «ασφαλιστική ικανότητα είναι ουσιαστικά η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που έχει ο κάθε εργαζόμενος δικαίωμα να λαμβάνει με κάποιες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα για τους μη μισθωτούς μια από τις προϋποθέσεις είναι να είναι πληρωμένες οι ασφαλιστικές τους εισφορές. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Αυτό ισχύει χρόνια στην ασφαλιστική μας νομοθεσία. Τα τελευταία ωστόσο χρόνια μετά τον covid υπήρξαν πιο ευνοϊκές πολιτικές, για παράδειγμα το προηγούμενο έτος υπήρχε η προϋπόθεση να πληρωθεί μόνο το κομμάτι της ασφαλιστικής εισφοράς που είναι υπέρ υγείας, υπέρ ΕΟΠΥΥ δηλαδή. Αυτό έγινε ως μεταβατικό στάδιο μετά τον covid που υπήρχε μια παρόμοια ευνοϊκή πολιτική προς του μη μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους ούτως ώστε να διευκολύνουν οι επαγγελματίες. Από τον προηγούμενο Μάιο έχει πει ο e- ΕΦΚΑ ότι η λογική είναι να σταματήσει αυτό το ευνοϊκό καθεστώς. Δηλαδή οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές καθ’ ολοκληρίαν ώστε να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Και κάθε Ιανουάριο – γιατί εμείς το αναδείξαμε το θέμα – εμείς τρέχουμε τα συστήματα τα λογισμικά που φαίνεται ποιοι έχουν πληρώσει και ποιοι όχι προκειμένου να αποδοθεί ασφαλιστική ικανότητα. Όταν κανείς καταβάλλει εξολοκλήρου την οφειλή του παίρνει ετήσια ασφαλιστική ικανότητα. Αν κάνει ρύθμιση την παίρνει κάθε μήνα την ασφαλιστική ικανότητα».
Και πρόσθεσε: «Το τι θα γίνει είναι απόφαση του Υπουργείου. Το Υπουργείο τις επόμενες εβδομάδες θα μας πει ποια πολιτική θα ακολουθηθεί. Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι στην Ελλάδα δεν έχει μείνει κανείς χωρίς πρόσβαση στην δημόσια υγεία. Ακόμα και ασφαλιστική ικανότητα να μην έχει ένας εργαζόμενος, έχει πρόσβαση στην δημόσια υγεία απλά δεν θα έχει το κομμάτι του να του γράψει φάρμακα ο φαρμακοποιός. Πέρσι το θέμα αφορούσε 800.000 πολίτες αν θυμάμαι καλά αλλά είναι και έμμεσα μέλη».
Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,5%
Αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,46% θα κληθούν να καταβάλλουν από 1ης Ιανουαρίου 2024 περίπου 1,3 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως προκύπτει από την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, τονίζουν σε δημοσίευμά τους «Τα Νέα». Από 1ης Ιανουαρίου 2024 κάθε μήνα οι μη μισθωτοί θα πληρώνουν αυξήσεις από 8 έως 23 ευρώ ανάλογα με την κλίμακα που θα επιλέξουν. Η επικείμενη αύξηση θα αφορά όλες τις κλίμακες όλων των εισφορών των μη μισθωτών, δηλαδή της κύριας ασφάλισης, του επικουρικού και του εφάπαξ.
Με δεδομένο ότι το 90% των μη μισθωτών επιλέγει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από 230 ευρώ που είναι σήμερα, από 1ης Ιανουαρίου 2024, λόγω της αύξησης 3,46% θα ανέλθουν οι εισφορές στα 238 ευρώ.
Αν οι μη μισθωτοί έχουν ασφάλιση και για επικούρηση, τότε θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 44,23 ευρώ τον μήνα για επικούρηση, από 42,76 ευρώ σήμερα (+1,5 ευρώ). Στην περίπτωση που υπάρχει και υποχρέωση για εφάπαξ, η εισφορά ανεβαίνει από 28,51 ευρώ (1η κατηγορία) στα 29,49 ευρώ (+1 ευρώ). Έτσι, η επιβάρυνση για όσους μη μισθωτούς ασφαλισμένους έχουν υποχρέωση να ασφαλίζονται για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, θα είναι από την αρχή της χρονιάς περίπου στα 10,5 ευρώ τον μήνα και συνολικά περίπου στα 126 ευρώ το χρόνο.
Είναι η τρίτη σερί χρονιά που προκαλούνται αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, λόγω εφαρμογής νόμου του 2020 (ν. 4670 ή νόμος Βρούτση). Ουσιαστικά, η αναπροσαρμογή για τις εισφορές των μη μισθωτών προκύπτει σε σχέση με τον πληθωρισμό της προηγούμενης χρονιάς. Ο νόμος Κατρούγκαλου συνέδεε τις εισφορές των μη μισθωτών με το φορολογητέο εισόδημα, ενώ ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση οδήγησε στην αλλαγή του συστήματος εισφορών των μη μισθωτών από 1ης Ιανουαρίου 2020, αποσυνδέοντάς τες από το φορολογητέο εισόδημα και προέβλεπε το πάγωμα των εισφορών για τα έτη 2021 και 2022 στο αρχικό ύψος. Οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2024 και κλιμακώνονται με έξι διαφορετικές κλάσεις. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν.
Πάντως η αναπροσαρμογή εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα γίνει με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών του 2024.
Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2024 θα κληθούν οι μη μισθωτοί να καταβάλουν τις νέες εισφορές.
Συγκεκριμένα:
Η κατάταξη σε μια από τις κατηγορίες είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή έπειτα από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.
Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας είναι ανεξάρτητη για κάθε Κλάδο Ασφάλισης.
Το δικαίωμα επιλογής ασκείται από υποχρεωτικά και προαιρετικά ασφαλισμένους.
Η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ανανεώνεται ετησίως.
Διαμορφώνεται νέο ανώτατο όριο εισφορών.
Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας μπορείτε να επιλέξετε την ασφαλιστική κατηγορία κατάταξής σας για το έτος 2024.
Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίησή σας με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.
Ειδικότερα κατά την είσοδο στην υπηρεσία ανακαλούνται τα ταυτοτικά σας στοιχεία, παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης, απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισής σας.
Η κατάταξή σας σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική.
Η επιλογή σας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2024.
Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.
Όσοι ασφαλισμένοι δεν υποβάλλουν νέα αίτηση παραμένουν στην ασφαλιστική κατηγορία στην οποία υπάγονταν την προηγούμενη χρονιά, καθόσον σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από τους μη μισθωτούς θα επηρεάσει και τη μελλοντική σύνταξη που θα λάβουν.
Στα ποσά αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 10 ευρώ, που είναι η έξτρα εισφορά υπέρ ΔΥΠΑ, που ισχύει όμως για όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες ανεξαιρέτως.