Θα αποδοθεί μεγαλύτερη δικαιοσύνη στα επιδόματα
Για την αύξηση του επιδόματος γέννησης και το σχόλιο της αντιπολίτευσης πως πρόκειται για «ψίχουλα», μίλησε στο OPEN η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη. Είπε χαρακτηριστικά: «Από πότε η αντιπολίτευση, ο καθένας μας, απορρίπτει έστω και το 1 ευρώ; Τι ελιτίστικη άποψη είναι αυτή που λέει ότι δεν σημαίνουν κάτι τα 400 ευρώ;».
Τέλος, σε ερώτηση εάν θα αυξηθούν και τα υπόλοιπα επιδόματα, είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση. Υπάρχει όμως δυνατότητα ώστε να αποδοθεί μεγαλύτερη δικαιοσύνη. Κάποιος που δεν το δικαιούται πρέπει να φύγει από τη λίστα των δικαιούχων, γιατί το στερεί».
Αύξηση από 400 έως 1.500 ευρώ
Ως γνωστόν, την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 2.000 ευρώ στις 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί, στις 2.700 ευρώ για το δεύτερο παιδί, στις 3.000 ευρώ για το τρίτο παιδί και στις 3.500 ευρώ για τις πολύτεκνες οικογένειες, ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως επισήμανε η υπουργός, η αύξηση κυμαίνεται από 400 ευρώ έως 1.500 ευρώ.
Η αύξηση του επιδόματος θα είναι αναδρομική για το 2023, ξεκαθάρισε η υπουργός και όσοι απέκτησαν παιδί κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς θα λάβουν το επίδομα χωρίς αίτηση.
Σε δύο δόσεις
Η καταβολή του επιδόματος με τα νέα ποσά θα γίνει τον Απρίλιο σε δύο ισόποσες δόσεις, με την πρώτη από τον πρώτο μήνα γέννησης και η δεύτερο το πρώτο 5μηνο από τη γέννηση του παιδιού.
Επίσης, επισήμανε πως στο τρίτο παιδί το ποσό αυξάνεται σημαντικά φθάνοντας σε «ένα αξιόλογο ποσό».
Από το ίδιο βήμα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης κοστολόγισε το νέο μέτρο σε 90 εκατ. ευρώ και επισήμανε ότι αφορά 300.000 γονείς στο επίπεδο της διετίας.
Υπογράμμισε πως φέτος υλοποιούνται επτά νέα μέτρα της κυβέρνησης σε σχέση με τους νέους γονείς, συνολικού κόστους 441 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες, η προσαύξηση του επιδόματος θέρμανσης από 3.000 σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων και η αναμόρφωση του επιδόματος παιδιών για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, με αύξηση 20 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ από το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί.