ΑΑΔΕ: Έρχονται ρυθμίσεις οφειλών και πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη 106 δισ. ευρώ
Με ρυθμίσεις οφειλών και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων στοχεύει η ΑΑΔΕ να φρενάρει τους απλήρωτους φόρους ύψους 106 δισ. ευρώ
Καρότο και μαστίγιο με ρυθμίσεις οφειλών για χρέη από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για το 2024, σε μια προσπάθεια να μπουν αναχώματα στο ρεύμα των απλήρωτων φόρων, καθώς έχουν φθάσει στα 106 δισ. ευρώ, αριθμός που αποτελεί πλήγμα για τα κρατικά ταμεία.
Σύμφωνα με την «Απογευματινή», στο οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των φορολογικών πληρωμών, δεδομένου ότι ανατρέπουν τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το ύψος των φορολογικών εισπράξεων που φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 63 δισ. ευρώ και αποτελούν τον πυλώνα για τη στήριξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ήδη, στην ΑΑΔΕ «ζεσταίνουν τις μηχανές» με τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης προχωρώντας μια σειρά από πλειστηριασμούς το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, 36 νέα ακίνητα οφειλετών αναμένεται να βγουν στο σφυρί μέχρι το τέλος Απριλίου, με τη λίστα να περιλαμβάνει διαμερίσματα, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα, αγροτεμάχια ακόμη και πάρκινγκ. Οι τιμές πρώτης προσφοράς ξεκινούν από 10.000 ευρώ και φθάνουν τα 1.760.000 ευρώ.
Πλειστηριασμοί: Σκληρή γραμμή για το μέτρο
Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, το μέτρο των πλειστηριασμών θα επεκταθεί και θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, ώστε να οδηγηθούν περισσότεροι φορολογούμενοι στο ταμείο, γεγονός που θα αποτρέψει μία νέα γενιά «κόκκινων» χρεών. Σημειώνεται ότι με χρέη στην εφορία εμφανίζονται 3.979.795 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Από τους οφειλέτες αυτούς σε 1.487.215 φορολογούμενους ή ποσοστό 70,98% έχουν ήδη ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ 2.095.135 τελούν υπό αυτό τον κίνδυνο. Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών άνω των 500 ευρώ, που δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, μπορεί να ληφθούν κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας εφορίας μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατάσχεση κινητών (είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου) ή κατάσχεση ακινήτων.
Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξετάζουν σενάριο για την εφαρμογή μίας ευέλικτης ρύθμισης σε 9.198 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 1.000.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά 81,9 δισ. ευρώ, καθώς σε αυτή την κατηγορία της οφειλής, δηλαδή από 1.000.000 έως 100.000.000 ευρώ παρατηρείται σημαντική αύξηση χρεών κατά 1,1 δισ. ευρώ και υπάρχει ήδη συναγερμός από την ΑΑΔΕ. Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι στο εύρος αυτής της οφειλής συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους το οποίο φθάνει στο 77,3% και προέρχεται από το 0,2% των οφειλετών. Αντιθέτως, το 72,9% των οφειλετών συγκεντρώνεται στις οφειλές μεταξύ 50 και 10.000 ευρώ, που αποτελούν το 3,7% του συνόλου των χρεών.
Από την επεξεργασία των στοιχείων του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή προκύπτει ότι οι μικροί οφειλέτες είναι αυτοί που προσπαθούν να κλείσουν τις όποιες εκκρεμότητες έχουν με την εφορία, ενώ οι μεγάλοι σφυρίζουν αδιάφορα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υψηλότερο ποσοστό ρυθμισμένων οφειλών 24,3% εντοπίζεται σε φορολογούμενους με χρέη από 500 έως 10.000 ευρώ. Αντιθέτως, χαμηλά ποσοστά ρύθμισης οφειλών διαπιστώνονται στα χρέη της κατηγορίας άνω των 150.000 ευρώ.
Ανεπίδεκτα είσπραξης
Το σχέδιο δράσης του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για το 2024 προβλέπει ακόμη εκκαθάριση της λίστας με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία με διαγραφή αυτών που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης προκειμένου να υπάρχει πλήρης και πραγματική εικόνα για τον όγκο των «κόκκινων» χρεών και τον αριθμό των οφειλετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τις συνολικές οφειλές των 105,7 δισ. ευρώ από φόρους και πρόστιμα, τα 26,3 δισ. ευρώ δεν μπορούν να εισπραχθούν, καθώς προέρχονται από χρεοκοπημένες εταιρείες και οφειλέτες χωρίς εισόδημα ή κινητή και ακίνητη περιουσία.