Θεσσαλία: Άμεσα οι προκαταβολές στους αγρότες για την πρώτη αρωγή
Για την πρόσθετη αρωγή από 5.000-10.000 ευρώ ανά αγρότη που επλήγη από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, μίλησε στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος. Αφορμή ήταν η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για πρόσθετη αρωγή από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανά αγρότη της Θεσσαλίας που έχει υποστεί ζημιές στον εξοπλισμό.
«Μόλις το 14% των αγροτών έχουν υποβάλλει φάκελο»
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υφυπουργός, «η διαδικασία υποβολής των σχετικών εγγράφων και φακέλων από τους αγρότες είναι σε εξέλιξη και θα μου επιτρέψετε να πω, όχι με το ρυθμό που θα θέλαμε. Δηλαδή μόνο το 14% των δηλώσεων ζημιάς από τους αγρότες έχουν υποβάλει φάκελο για να προχωρήσει η διαδικασία της προκαταβολής και της τελικής επιχορήγησης. Πρόκειται για μια διαδικασία ξένη προς τους αγρότες. Για αυτό λοιπόν (επειδή μόνο το 14% των αγροτών έχει υποβάλλει φάκελο) και έχουμε κλείσει τη διαδικασία μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και μάλιστα οι περισσότερες, το 20% δηλαδή των αιτήσεων που έχουν δηλωθεί έχει γίνει την τελευταία εβδομάδα, οπότε ουσιαστικά υπήρχε μια καθυστέρηση στην αρχή στην υποβολή των φακέλων. Τώρα αρχίζουν, οπότε και εμείς θέλουμε να ολοκληρωθεί από την πλευρά τους».
«Την άλλη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τα 10.000 ευρώ»
«Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές ζημιές, ο αγρότης μπορεί να αιτηθεί μέσα από την πλατφόρμα που θα ανοίξει την άλλη εβδομάδα για να πάρει επιπλέον 10.000 ευρώ σαν πρώτη αρωγή ή αν έχει πολύ σοβαρές ζημιές να πάρει 5.000, να σταθμίσει ο ίδιος, αλλά και φυσικά οι επιτροπές στις Περιφέρειες. Νομίζω ότι τα χρήματα αυτά πιστώνονται μέσα σε χρόνο μιας εβδομάδας», δήλωσε.
«Την Παρασκευή οι προκαταβολές στους αγρότες»
«Ο στόχος μου είναι οι καταβολές να αρχίσουν την Παρασκευή από ό, τι έχουμε λάβει σε φακέλους. Και αν είχαμε λάβει και φακέλους νωρίτερα, θα χορηγούνται και νωρίτερα, όπως κάναμε και στις επιχειρήσεις που χορηγούσαν με τις προκαταβολές από το Δεκέμβριο. Άρα, αυτό είναι μία ροή που θέλει επί της ουσίας την υποβολή του φακέλου από τον ενδιαφερόμενο, εν προκειμένω ο αγρότης, την αποστολή των στοιχείων από την Περιφέρεια στο Υπουργείο και η πολιτεία μέσω του Υπουργείου ανταποκρίνεται στο αίτημα».
«Το Φεβρουάριο θα δοθεί η μελέτη για τη διαχείριση του υδάτινου ζητήματος που αφορά τη Λίμνη Κάρλα»
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τη λίμνη Κάρλα στη Θεσσαλία, όπου πολλές περιοχές είναι ακόμα σκεπασμένες με νερό, ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε το εξής: «ναι, έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο θα παραδοθεί το Φεβρουάριο από την εξειδικευμένη ειδική εταιρεία από την Ολλανδία, η μελέτη για τη διαχείριση του υδάτινου ζητήματος, που αφορά φυσικά και την Κάρλα στη Θεσσαλία, πάνω στην οποία θα ληφθούν και μια σειρά από αποφάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα ειδικό πλαίσιο στήριξης για τους αγρότες της περιοχής και ειδικά όσον αφορά τους καλλιεργητές, καλύπτονται και η απώλεια παραγωγής που έχει καλυφθεί μέχρι τώρα αλλά θα καλυφθούν και οι απώλειες φυτικού κεφαλαίου. Σε ένα πλαίσιο, ένα υβριδικό σχήμα που έχουμε φτιάξει με τον ΕΛΓΑ, ενώ στο νομοσχέδιο που παρουσιάσαμε πριν από λίγες ημέρες στο υπουργικό συμβούλιο, υπάρχει μέσα και η διάταξη για το σχήμα κάλυψης αγροτικών εκμεταλλεύσεων με μέσο-μακροπρόθεσμες απώλειες, οπότε και εκεί λοιπόν έχουμε ενεργοποιήσει τα σχήματα που είναι να καλύψουμε για την περίοδο που απαιτείται, τους αγρότες που έχουμε πάθει τη μεγαλύτερη των ζημιών».
«Μέσα από την συνεργασία θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το αγροτικό»
Τέλος, ο κ. Τριαντόπουλος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «η καταστροφή στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι τεράστια, με διάφορες εκφάνσεις και με διάφορα προβλήματα. Άρα, είναι ένα τεράστιο έργο, το οποίο μόνο με τη στενότατη συνεργασία όλων θα μπορέσουμε να το φέρουμε σε πέρας. Είμαι πολύ αισιόδοξος και σίγουρος για αυτό».