ΟΠΕΚΕΠΕ: 61,5 εκατ. ευρώ για Δάνεια Αγροτικής Επιχειρηματικότητας
Νέα μέτρα για τους αγρότες
Κατά 40 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 61,5 εκατ. ευρώ, αυξάνεται ο προϋπολογισμός του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ), από τα 21,5 εκατ. ευρώ που ήταν πρότινος, με τη 2η τροποποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης που υπέγραψε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, η απόφαση υπεγράφη λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες ανάγκες χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα (ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις) και την αυξημένη ζήτηση του Χρηματοδοτικού Εργαλείου του ΤαΜιΔΑΕ.
Παράλληλα, αυξάνεται στα επτά από τα πέντε έτη που ήταν μέχρι σήμερα η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες. Η εν λόγω διάταξη έχει εφαρμογή και σε υφιστάμενα δάνεια.
Τέλος, δίδεται η δυνατότητα εφαρμογής εμβόλιμης περιόδου χάριτος 24 μηνών σε εκταμιευμένα δάνεια για περιπτώσεις Τελικών Αποδεκτών που αντιμετωπίζουν ανωτέρα βία ή φυσική καταστροφή και στη διατήρηση της περιόδου χάριτος για τα νέα δάνεια.
Εντάσσονται στα «Σχέδια Βελτίωσης» όλες οι επιλέξιμες αιτήσεις στον Δήμο Δομοκού
Την ένταξη 55 επιλέξιμων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους υποψηφίους που έχουν ως μόνιμη κατοικία τους τον Δήμο Δομοκού, στα Σχέδια Βελτίωσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο προϋπολογισμός της δράσης αυξήθηκε κατά 2.085.000 ευρώ, φτάνοντας πλέον συνολικά τα 205.925.000 ευρώ.
Μέσω της Δράσης 4.1.5 δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων από φυσικά και νομικά πρόσωπα, γεωργούς, στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.
Ως επιλέξιμες επενδύσεις μπορεί να κριθούν όλα τα πάγια επενδυτικά αγαθά που είναι καινούργια και αμεταχείριστα, προσαρμόζονται λειτουργικά στις συνθήκες και στις δραστηριότητες της εκμετάλλευσης και έχουν δυναμικότητα, μέγεθος, ποσότητα, ανάλογες της παραγωγικής ικανότητας της εκμετάλλευσης. Επίσης ενισχύονται οι αναγκαίες μελέτες και το απαραίτητο λογισμικό.
Η ένταση ενίσχυσης, ανάλογα με την ιδιότητα του δικαιούχου και τον τόπο μόνιμης κατοικίας του κυμαίνεται από 40% έως 80%.