«Παράθυρο» για έκτακτο επίδομα Πάσχα σε ευάλωτους
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για «πασχαλιάτικο μποναμά» σε ευάλωτες ομάδες μέσω έκτακτου επιδόματος.
Σχετικά με το θέμα τοποθετήθηκαν σήμερα τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης. Σε δημόσιες τοποθετήσεις σημείωσαν ότι όλα θα κριθούν από την πορεία του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους. Διευκρίνισαν ωστόσο πως στην παρούσα φάση θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να τοποθετηθούν επί του θέματος.
Χατζηδάκης: Bλέπουμε πώς εξελίσσεται ο προϋπολογισμός
«Αν πω ότι δεν θα δώσω, θα πουν "ο ανάλγητος", αν πω ότι εξετάζεται αρχίζουν και μπαίνουν τίτλοι. Εκείνο που έχει πει ο πρωθυπουργός είναι πως μόλις έχει στεγνώσει το μελάνι του προϋπολογισμού. Bλέπουμε πώς εξελίσσεται ο προϋπολογισμός. Στον ορίζοντα αυτή την ώρα δεν βλέπω κάτι. Από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί πώς θα πάνε τα πράγματα» ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο κ. Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε: «Στον περσινό προϋπολογισμό εμείς νομίζαμε ότι λόγω των διπλών εκλογών και κυρίως λόγω των καταστροφών που έγιναν Θεσσαλία και Έβρο θα είχαμε θέματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός όμως υπεραπέδωσε διότι η οικονομία υπεραπέδωσε. Είχαμε πέρυσι ρεκόρ εισπράξεων στον τουρισμό. Λόγω των αυξήσεων στους μισθούς έχουμε και παραπάνω κρατήσεις άρα και παραπάνω εισπράξεις . Είχαμε αύξηση της κατανάλωσης, γενικότερα πήγε καλύτερα η οικονομία και για αυτόν λόγο χωρίς να επιβάλλουμε παραπάνω φόρους, κανέναν, είχαμε 9% παραπάνω έσοδα πέρυσι. Τώρα δεν ξέρω πως θα πάει θα ήταν άστοχο, εδώ μιλώ και μια θεσμική ιδιότητα δεν μιλάμε σε μια φιλική παρέα. Αν πας με την λογική του "δώσ' τα όλα" δεν θα τα βρεις».
«Η πρώτη μας δουλειά δεν είναι να μοιράζουμε πράγματα που δεν έχουμε. Η πρώτη μας δουλειά είναι να λειτουργεί σωστά η οικονομία. Δε θα δώσουμε ποτέ παραπάνω πράγματα από αυτά που αντέχουμε» συμπλήρωσε.
Θεοχάρης: Δεν μπορούμε να μιλάμε όταν δεν έχουμε τα δεδομένα του προϋπολογισμού
Από την πλευρά του μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό για το ίδιο θέμα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.
«Είμαστε σε μια χρονιά δημοσιονομικής προσαρμογής συν 1,1% πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να φέρουμε από το 2023 στο 2024, 1,1% με 1,2%. Κι όχι απλώς, αλλάζουν οι δημοσιονομικοί κανόνες και αυτό ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια να αυστηροποιηθεί κι όλας. Σας λέω ότι δεν είναι δύσκολη η κατάσταση, υπάρχουν διεκδικήσεις, δεν μπορεί όλα να γίνουν. Και πάντως όταν δεν έχουμε δει ούτε τον πρώτο μήνα του προϋπολογισμού είναι ασόβαρο να συζητάμε για τέτοιους είδους μέτρα αυτήν την στιγμή. Δεν μπορούμε να μιλάμε όταν δεν έχουμε τα δεδομένα του προϋπολογισμού», ανέφερε.
Τι γίνεται με το έκτακτο «Δώρο Πάσχα 2024»
Πάντως, πέρυσι το Πάσχα, παρότι είχε διαρρεύσει ένα παρόμοιο σενάριο, το επίδομα είχε «κοπεί» από αρκετές ευάλωτες ομάδες και είχε δοθεί ένα ποσό –κλιμακωτά– μόνο στους συνταξιούχους που δεν είχαν πάρει αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς.
Αντίθετα, όμως, τα Χριστούγεννα του 2023 δόθηκε «επιταγή ακρίβειας» –που ονομάστηκε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης– σε περισσότερες ομάδες.
Συγκεκριμένα, τα ποσά μοιράσθηκαν ως εξής σε πάνω από δύο εκατομμύρια δικαιούχους:
- Από 175 ευρώ έως 1.400 ευρώ έλαβαν οι 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
- Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ έλαβαν 1.055.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά και κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ.
- Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ έλαβαν 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
- Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος έλαβαν 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου επιδόματος.
- Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ έλαβαν 225.000 δικαιούχοι λοιπών επιδομάτων του e–ΕΦΚΑ.