Μνημονιακά δάνεια: Στόχος νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους
Αν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια θα πρόκειται για μια ακόμη αποπληρωμή χρεών από τα λεγόμενα μνημονιακά δάνεια πρόωρα
Οι θετικές αξιολογήσεις της χώρας μας από διεθνείς επενδυτικούς οίκους και η οικονομική κατάσταση στο κρατικό....ταμείο οδηγεί την κυβέρνηση στην απόπειρα νέας πρόωρης αποπληρωμής χρέους.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για πρόωρη εξόφληση δόσεων ύψους έως και 5,3 δισεκ. ευρώ που λήγουν το 2026 και 2027, από τα ακριβά διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου, υπέβαλε το οικονομικό επιτελείο.
Αν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια θα πρόκειται για μια ακόμη αποπληρωμή χρεών από τα λεγόμενα μνημονιακά δάνεια πρόωρα. Η αποπληρωμή των δανείων σχεδιάζεται να γίνει από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων των περίπου 35 δισ. ευρώ, όπως συνέβη και με τις δύο προηγούμενες πρόωρες αποπληρωμές.
Το δεύτερο σενάριο του ΟΔΔΗΧ
Σε κάθε περίπτωση η διαχείριση του ελληνικού δημοσίου χρέους έχει και ένα ακόμη ζήτημα προς επεξεργασία.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει επεξεργαστεί και ένα δεύτερο, ηπιότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η εξαγορά θα περιοριστεί στα δάνεια του 2026 ύψους 2,645 δισεκ. ευρώ με επαναχάραξη του σχεδιασμού ανάλογα με τις μακροοικονομικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, αναφέρει η ΕΡΤ.
Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη του 2022 επεστράφησαν στους δανειστές 2,645 δισεκ. ευρώ, ενώ τον ίδιο χρόνο μηδένισαν οι υποχρεώσεις της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (πληρώθηκαν 1,86 δισεκ. ευρώ, που κανονικά θα καταβάλλονταν αρχές του 2024).
Από φέτος ξεκίνησε και η εξυπηρέτηση των δανείων του EFSF (του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) ύψους 141,8 δισεκ. ευρώ με αποπληρωμή το 2056 ενώ από το 2034 προστίθενται επιπλέον 86 δισεκ. ευρώ από τον ESM έως το 2060.
Σύμφωνα με τους αναλυτές μέχρι το 2034 η χώρα μας θα πρέπει να έχει αποκλιμακώσει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 100% ώστε να μπορεί να δανειοδοτηθεί με βάση τα επιτόκια που θα ισχύουν.