Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τσεκάρουν τα χρέη τους στα ταμεία με ένα κλικ

Έρχεται πλατφόρμα στην οποία οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μη μισθωτοί θα εξακριβώνουν τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία

Σε ειδική πλατφόρμα του Κ.Ε.Α.Ο. και με ένα κλικ, θα μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να διαπιστώνουν τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis θα αποκτούν πρόσβαση στην πλατφόρμα κι εκεί θα αποτυπώνεται το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών κάθε ασφαλισμένου. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειάζεται πλέον να τις αναζητούν από ξεχωριστές «πηγές» όπως συνέβαινε ως σήμερα. Επιπλέον, λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για την διευκόλυνση των μη μισθωτών, που επιθυμούν να ενεργοποιήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Στη «σκιά» των αναταράξεων που προκλήθηκαν μετά την απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας -και κατά συνέπεια της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και περίθαλψης- σχεδόν 70.000 μη μισθωτών εξαιτίας χρεών που ξεκινούσαν από λίγα λεπτά του ευρώ και δεν ξεπερνούσαν τα 10 ευρώ, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης υιοθέτησαν μια σειρά από έκτακτες δράσεις.

Πώς μπορούν οι μη μισθωτοί να διαπιστώνουν τα χρέη τους

Ήδη, κατά πληροφορίες όσοι είχαν οφειλές μέχρι και 5 ευρώ είδαν την ασφαλιστική τους ικανότητα να επανέρχεται. Ενδεχομένως, θα προωθηθεί και σχετική νομοθετική ρύθμιση. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η ασφαλιστική ικανότητα στην ουσία παρέχει στους άμεσα και τους έμμεσα ασφαλισμένους (μέλη οικογένειας), πέραν της δωρεάν πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία που δίνει ο ΑΜΚΑ, επιπλέον πρόσβαση με δαπάνη του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές δομές υγείας, κάλυψη παροχών υγειονομικής περίθαλψης σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, όπως ενδεικτικά, ιδιωτική συνταγογράφηση για ιατρικές ή άλλες θεραπευτικές πράξεις, διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια, φάρμακα κ.λπ.

Δεδομένου λοιπόν, ότι η ασφαλιστική ικανότητα «χάνεται» εάν κάποιος έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τα Ταμεία, με άλλα λόγια εφόσον έχει αρρύθμιστα χρέη, πλέον δίνεται η δυνατότητα μέσω των νέων Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών να μπορούν οι επαγγελματίες να βλέπουν συγκεντρωμένες όλες τις οφειλές που τυχόν έχουν.

Κάτι βεβαίως που δεν ήταν αυτονόητο μέχρι πρότινος, αφού για να διαπιστώσει κάποιος τι χρωστάει έπρεπε να το ψάξει από πολλές διαφορετικές πηγές.

Έτσι, πλέον με την είσοδο στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao μπορούν οι μη μισθωτοί να διαχειριστούν τις οφειλές που έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και λοιπούς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Καινοτόμο στοιχείο των νέων υπηρεσιών αποτελεί η πιστοποίηση των οφειλετών ανά ΑΦΜ οφειλέτη και όχι ανά Μητρώο οφειλής (ΑΜΟ), όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα η πρόσβαση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΚΕΑΟ πραγματοποιείται με χρήση των κωδικών TAXISnet.

Οι οφειλέτες που έχουν ήδη πιστοποιηθεί στο παρελθόν μέσω της παλιάς εφαρμογής (πιστοποίηση οφειλετών ΚΕΑΟ), διατηρούν και μπορούν να χρησιμοποιούν παράλληλα τους κωδικούς που ήδη διαθέτουν.

Π.χ. οι οφειλέτες οι οποίοι είναι εργοδότες (τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ) μπορούν να χρησιμοποιούν για την πρόσβασή τους στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΚΕΑΟ εκτός από τους κωδικούς TAXISnet και τους κωδικούς πρόσβασης που κατέχουν από την εφαρμογή Πιστοποίηση Εργοδοτών του e-ΕΦΚΑ. (Κωδικούς για την Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.)

Διευκρινίζεται ότι η ενοποιημένη εικόνα των οφειλών ανά ΑΦΜ οφειλέτη, αφορά μόνο σε οφειλές βεβαιωμένες στον ΑΦΜ του και δεν περιλαμβάνει τυχόν οφειλές βεβαιωμένες σε ΑΦΜ τρίτου προσώπου, για τις οποίες υφίσταται ευθύνη από συνυποχρέωση (π.χ. δεν περιλαμβάνονται οφειλές από αλληλέγγυα ευθύνη διοικούντων και εταίρων νομικών προσώπων, από ευθύνη συγκυρίων οικοδομικών έργων κλπ).

Έκτακτα μέτρα από το Υπουργείο Εργασίας και τον e-ΕΦΚΑ

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ έλαβε και μια σειρά από έκτακτα μέτρα προκειμένου να διευκολυνθούν οι μη μισθωτοί στην ανάκτηση και ενεργοποίηση της ασφαλιστικής τους ικανότητας.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι που έχουν πλέον διευθετήσει τις οφειλές τους (είτε εξοφλώντας, είτε ρυθμίζοντας και καταβάλλοντας την 1η δόση), μπορούν:

α) Να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τοπικό κατάστημα του e-ΕΦΚΑ και μάλιστα χωρίς ραντεβού, ειδικώς για ζητήματα ασφαλιστικής ικανότητας και εφόσον, να λάβουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.

β) Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton και να επιλέξουν «αμφισβήτηση οφειλών». Ειδική ομάδα έργου που συστάθηκε για αυτό τον σκοπό, επεξεργάζεται τα αιτήματα και η ασφαλιστική ικανότητα αποκαθίσταται εντός λίγων ωρών.

γ) Να αναμένουν την προγραμματισμένη αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας. Ακόμα και ως προς αυτή, αντί να διενεργείται μηνιαίως, αποφασίστηκε να γίνεται εκτάκτως κάθε εβδομάδα. Ήδη απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν έως την 6η Μαρτίου, ενώ όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Τι πρέπει να ελέγξουν οι μη μισθωτοί

Επειδή, ωστόσο παρατηρήθηκε ότι η πλειοψηφία όσων προσέφυγαν στα καταστήματα και στην πλατφόρμα εξακολουθούσαν να έχουν οφειλές, ο e-ΕΦΚΑ απευθύνει έκκληση σε όσους έχουν αντίστοιχα ζητήματα πριν επισκεφτούν τα τοπικά καταστήματα, να ελέγξουν:

α) Εάν πράγματι έχουν ασφαλιστική ικανότητα, ακολουθώντας τον σύνδεσμο

https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton

β)Εάν έχουν τρέχουσες οφειλές, ακολουθώντας τον σύνδεσμο

https://www.idika.org.gr/EfkaServices/Application/Contributions.aspx και

γ) Εάν έχουν βεβαιωμένες οφειλές στο Κ.Ε.ΑΟ, τις οποίες θα πρέπει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν, ακολουθώντας τον σύνδεσμο

https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao

Να σημειωθεί πως ασφαλιστική ικανότητα αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους. Όσον αφορά στους μη μισθωτούς, απαραίτητα προϋπόθεση είναι είτε:

(α) να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους, είτε

(β) να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και να εξοφλούν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση. Όσον αφορά στους μισθωτούς, προϋπόθεση είναι η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας (που δηλώθηκαν στην Α.Π.Δ. από τον εργοδότη) κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, ανεξαρτήτως της εξόφλησης των εισφορών από μέρους του εργοδότη.