«Χρυσή βίζα»: Όποιος την λαμβάνει δεν θα επιτρέπεται να δίνει το ακίνητο για Airbnb
Διευκρινίσεις παρείχε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με το ζήτημα αλλά και για την ακρίβεια
Τους όρους και τις προϋποθέσεις προκειμένου ξένοι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν «Χρυσή βίζα» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Σχετικά με την απόκτηση Golden Visa σε συνάρτηση με την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Μέχρι πρόσφατα ήταν 250.000 ευρώ να φέρεις, για να αγοράσεις ένα ακίνητο. Αυτό ανέβηκε στην Αθήνα ήδη εδώ και κάμποσους μήνες, στις 500.000 και στη Θεσσαλονίκη. Όχι σε όλη την Αθήνα. Στο κέντρο, βόρεια και νότια. Δυτικά παρέμενε χαμηλότερο. Τώρα πάμε στις 800.000 στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα τουριστικά νησιά. Λέμε ότι δεν επιτρέπεται αυτός που αγοράζει με Golden Visa να δώσει το ακίνητο στη συνέχεια για Airbnb, λέμε ότι το ακίνητο δεν μπορεί να είναι κάτω από 120 τετραγωνικά. Και όλα αυτά τα λέμε για να κατευθύνουμε τους επενδυτές σε ακίνητα μεγάλης αξίας και πάντως σε ακίνητα που δεν είναι για τη λεγόμενη λαϊκή κατοικία και σίγουρα για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους».
Ο Κωστής Χατζηδάκης για την «Χρυσή βίζα»
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, η Golden Visa αντικατοπτρίζει το 7% των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, προσθέτοντας πάντως πως τα έσοδα από την Golden Visa ήταν 2,5 δις ευρώ περίπου το 2023 από επενδύσεις και κεφάλαια προερχόμενα από το εξωτερικό.
«Άρα είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και δεν προχωρούμε ελαφρά τη καρδία. Επειδή όμως πιέζουν τις τιμές των ακινήτων ακριβώς, παρά το ότι έρχονται κεφάλαια απ’ έξω, επειδή πιέζουν τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω, ερχόμαστε και φέρνουμε ρυθμίσεις. Είναι αδύνατον οπουδήποτε στον κόσμο να ανεβαίνει η οικονομία και να παραμένουν χαμηλά οι επιμέρους τιμές. Άρα τα ακίνητα ανέβηκαν μαζί με την οικονομία. Κέρδισαν κάποιοι από αυτό; Ναι, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Είναι οι Έλληνες πολίτες, για να έχουμε όλη την εικόνα. Χάνουν κάποιοι από αυτό; Ναι. Ανέβηκαν περισσότερο τα ακίνητα σε σχέση με τις μέσες τιμές αύξησης του πληθωρισμού; Ανέβηκαν παραπάνω από τη μέση αύξηση του πληθωρισμού. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου, μια σειρά από πρωτοβουλίες, από τότε που ήμουν στο υπουργείο Εργασίας εγώ, για την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης και έχουμε ήδη προχωρήσει τις πρωτοβουλίες αυτές», υποστήριξε ο υπουργός.
Υπενθύμισε το πρόγραμμα με την ονομασία Σπίτι Μου, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες, όπως τα προγράμματα Εξοικονομώ για νέους, Εξοικονομώ-Νοικιάζω για να διατεθούν τα σπίτια κλπ.
Αναφέρθηκε και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το καθεστώς των Airbnb και διεμήνυσε ότι «θα δούμε τον Σεπτέμβριο, πώς λειτούργησαν τα μέτρα αυτά, θα κάνουμε ταμείο όπως λέγεται και θα αποφασίσουμε πως θα συνεχίσουμε μετά».
Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης για τον κατώτατο μισθό
Σχετικέ με τον κατώτατο μισθό, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι θα τηρηθεί η υπόσχεση για τη διαμόρφωσή του στα 950ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας.
«Στις 27 Μαρτίου έχουμε συνεδρίαση. Ήταν 650 ο κατώτατος μισθός το 2019, έχει πάει 780. Η αύξηση είναι 20%. Είναι πάνω από την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος ήταν για όλη αυτή την περίοδο 14%. Άρα υπάρχει ένα κέρδος για τους εργαζόμενους και η νέα αύξηση θα είναι σημαντική. Ο πρώτος αριθμός θα είναι 8. Μπορώ να σας πω μέχρι εκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος σχετικά με την μη αλλαγή της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s πριν λίγες ημέρες, που σημαίνει ότι δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως «ίσως ήταν έκπληξη γι’ αυτούς που δεν παρακολουθούν στενά τους οίκους αξιολόγησης και πώς δρουν. Για εμάς δεν ήταν καμία έκπληξη».
Αισιόδοξος για το θέμα της ακρίβειας
Όσο αφορά στο πρόβλημα της ακρίβειας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω μας. «Το δήλωσε και ο πρωθυπουργός, σας το λέω κι εγώ και το λέω βλέποντας τι γίνεται συνολικότερα με την πορεία του πληθωρισμού και τι γίνεται και στην Ευρώπη» σημείωσε.
«Φτάσαμε κάποια στιγμή και εμείς και οι υπόλοιποι στην Ευρώπη να έχουμε αρκετά υψηλό πληθωρισμό, φτάσαμε και εμείς στην Ελλάδα να έχουμε γύρω στο 9% το 2022. Έπεσε αυτός ο πληθωρισμός γύρω στο 3% το 2023, μην τα ξεχνάμε αυτά και τώρα σε όλη την Ευρώπη και εδώ θα αποκλιμακωθεί ακόμα περισσότερο, αυτό προβλέπει η Moody’s» επισήμανε ο υπουργός.
«Υπάρχουν ορισμένα προφανώς, δομικά προβλήματα και ιδιαιτερότητες από τη δική μας πλευρά και γι’ αυτό το Υπουργείο Ανάπτυξης κατ’ επανάληψιν έχει έρθει και έχει πάρει πρωτοβουλίες. Δεν αναφέρομαι μόνο στο Καλάθι του Νοικοκυριού, που ήταν μια πρωτοβουλία παλαιότερη που συνεχίζεται και τώρα. Είναι η πρωτοβουλία υπενθυμίζω για τις ταμπέλες με τις μόνιμες μειώσεις των τιμών, ώστε να ξέρουν οι καταναλωτές και πρόσφατα ήταν η πρωτοβουλία για τις καθαρές, για τις νέτες τιμές του υπουργείου Ανάπτυξης που οδήγησαν σε μειώσεις τιμών στα απορρυπαντικά και σε μια σειρά από άλλα είδη πρώτης ανάγκης που διακινούνται μέσω μεγάλων εταιρειών. Εδώ είναι αναντίρρητο ότι είχαμε μειώσεις από 10, 12, 15, 18 % και αυτό είναι διατηρήσιμο. Και τώρα έχουν αναληφθεί αντίστοιχες πρωτοβουλίες και για τα νωπά προϊόντα, τρόφιμα, λαχανικά, φρούτα» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.