Ακρίβεια - 25η Μαρτίου: Ιδιαίτερα «αλμυρός» ο επετειακός μπακαλιάρος
Το αδιαχώρητο επικράτησε στην κεντρική ιχθυαγορά της Βαρβακείου σήμερα, Σάββατο 23 Μαρτίου, όπου οι καταναλωτές έσπευσαν να αγοράσουν τον πρωταγωνιστή στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, δηλαδή μπακαλιάρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 οι καταναλωτές σκέφτονται διπλά πριν προμηθευτούν το ψάρι «βασιλιά» της Εθνικής Επετείου, καθώς οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα, κάνοντάς το απλησίαστο για πολλούς.
Η τιμή αγοράς του μπακαλιάρου φέτος έχει αυξηθεί. Οι καταναλωτές κάνουν έρευνα αγοράς πριν προμηθευτούν το παραδοσιακό έδεσμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 στην αγορά ο μπακαλιάρος Ισλανδίας, φέτος πωλείται στα 12 ευρώ, Αλάσκας στα 6 ευρώ, φρέσκος νωπός 17 ευρώ και μπακαλιαράκια 6 ευρώ.
Ωστόσο η κίνηση ήταν αυξημένη στα ιχθυοπωλεία αλλά και στις αγορές.
Στα ιχθυοπωλεία ο μπακαλιάρος με κόκκαλο πωλείται στα 11,60 ευρώ, το φρέσκο φιλέτο 19 ευρώ, φιλέτο ξαρμυρισμένος 14,60 και τα μπακαλιαράκια 9,70.
Τι να προσέξουν οι καταναλωτές στην αγορά
Την ίδια ώρα η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος από την πλευρά της, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τον κίνδυνο παραπλάνησης των καταναλωτών στην αγορά του μπακαλιάρου και εφιστά την προσοχή σε 5 βασικά σημεία.
«Όπως κάθε χρόνο, στην γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25η Μαρτίου, η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν σύμφωνα με το έθιμο το ιδιαιτέρως δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζινας, τον μπακαλιάρο (βακαλάος). Ακριβώς λόγω της δημοφιλίας του όμως, δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή), ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι. Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων».
Σημειώνεται ότι η ΕΕΚΕ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα εξής:
- Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.
- Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.
- Επισημαίνουμε ότι τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
- Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
- Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.