Κατώτατος μισθός: Αύξηση από 5,8% έως 6,5% - Οι τριετίες ανεβάζουν κι άλλο τις αποδοχές

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού μίλησε στο ΣΚΑΙ ο εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού μίλησε ο εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς στο ΣΚΑΙ, επισημαίνοντας ότι ακόμη και με την αύξηση που ακούγεται ότι θα δοθεί, είμαστε ακόμα μακριά από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι «αναμένεται να έχουμε μια αύξηση στον κατώτατο μισθό από 5,8% έως 6,5% περίπου και αυτή η αύξηση θα βοηθήσει στο να αυξηθεί και ο εισαγωγικός κατώτατος μισθός και τα κλιμάκια που υπάρχουν, οι λεγόμενες τριετίες.

Σήμερα ο εισαγωγικός μισθός είναι 780 ευρώ μικτά και με την αύξηση θα καταλήξει περίπου στα 829,92 ευρώ. Με μία τριετία, σήμερα είναι στα 858 ευρώ μικτά και θα κυμανθεί με την αύξηση στα 912,9 ευρώ. Με δύο τριετίες, σήμερα είναι στα 936 ευρώ μικτά και με την αύξηση θα φτάσει τα 995,9 ευρώ, ενώ με τρεις τριετίες σήμερα είναι στα 1.014 ευρώ μικτά και θα ανέβει στα 1.079 ευρώ μικτά.

Το καθαρό ποσό στα 780 ευρώ μικτά είναι 667 ευρώ και αν αυξηθεί στα 830 μικτά, το καθαρό ποσό θα είναι 715-718 ευρώ καθαρά, άρα συνεχίζουν να είναι πολύ χαμηλοί οι μισθοί στην Ελλάδα. Σκεφτείτε ότι στην Κύπρο ο εισαγωγικός κατώτατος μισθός είναι στα 1.000 ευρώ μικτά, ενώ σε άλλες χώρες στην Ευρώπη 1.800 ή 2.000 ευρώ. Είμαστε από τις χώρες με τους πιο χαμηλούς κατώτατους μισθούς αλλά και γενικά, μισθούς. Ο μέσος ευρωπαϊκός ετήσιος μισθός είναι 39.000 ευρώ και σε εμάς είναι 16.500 ευρώ. Άρα υπάρχει μια ανισορροπία που στα πλαίσια της σύγκλισης πρέπει να δούμε πώς θα μειωθεί», είπε ο κ. Τσουκαλάς.

Πρόσθεσε ότι «με τον κατώτατο μισθό αμείβονται περίπου 600.000 μισθωτοί, ενώ μέχρι πριν τρία χρόνια ήταν 900.000, κάτι που σημαίνει ότι αρκετοί εργαζόμενοι έχουν φύγει από τη ζώνη του κατώτατου μισθού και αυτό είναι θετικό. Εξακολουθούμε βέβαια να είμαστε χαμηλά μισθολογικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και σε σχέση με την κερδοφορία των επιχειρήσεων που είμαστε στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, σε ρυθμό αύξησης όχι σε απόλυτο αριθμό.

Τους υπόλοιπους εργαζόμενους δεν τους επηρεάζει αυτή η αύξηση γιατί δεν έχουν ακόμα συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Κατά τη γνώμη μου το πιο σημαντικό εργαλείο για να μπορούμε στο μέλλον να μιλήσουμε για συνολική αύξηση των αποδοχών είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Τσουκαλάς.

Επιδόματα

Για τα επιδόματα που επίσης αυξάνονται, ο εργατολόγος ανέφερε ότι «Πιο εμβληματικό είναι το επίδομα ανεργίας που ορίζεται σε σχέση με αυτόν, αν και είναι πιθανόν, όπως ακούγεται, να δούμε μια αλλαγή στην αρχιτεκτονική του και να συνδέεται με το μισθό που έχει ο εργαζόμενος και την προϋπηρεσία του. Άλλα επιδόματα που θα αυξηθούν είναι το επίδομα επίσχεσης εργασίας, το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, το ειδικό εποχικό επίδομα που είναι μόνο για τρεις μήνες ενώ οι ενώσεις των εργαζομένων ζητάνε να πάει στο πεντάμηνο. Το επίδομα μετά τη λήξη της επιδότησης της ανεργίας, το επίδομα μετά από τρίμηνη παραμονή στον ΟΑΕΔ, το επίδομα μετά την ποινή στερητική της ελευθερίας. Το πιο εμβληματικό επίδομα είναι της μητρότητας. Αυτό είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό, άρα από 780 ευρώ μικτά θα ανέλθει στα 830 ευρώ περίπου και αφορά πια και αυτοαπασχολούμενες μητέρες που το παίρνουν για 9 μήνες».

Η αύξηση του πληθωρισμού τροφίμων είναι 31%

Ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε επίσης ότι «η αύξηση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον κατώτατο μισθό είναι περίπου 19,5%. Η αύξηση όμως στον πληθωρισμό τροφίμων είναι 31%, άρα πρέπει να δούμε πώς θα αυξήσουμε την αγοραστική δύναμη για αυτό και πρέπει να ελεγχθεί η αισχροκέρδεια. Ενώ έχουμε πληθωρισμό περίπου 3%, έχουμε πληθωρισμό τροφίμων 8,5% ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη έχει 4,5%. Άρα υπάρχει ένα μηχανισμός που όποια αύξηση δοθεί, την καταπίνει αυτή η ακρίβεια. Άρα θέλει αθροιστικές παρεμβάσεις και στο μισθολογικό κομμάτι και στο κομμάτι της ακρίβειας αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν μια αδυναμία να ανταποκριθούν στις αυξήσεις, μισθολογικές και μη. Πρέπει να δούμε εργαλεία όπως οι 120 δόσεις, η δυνατότητα ρύθμισης, οι ευκολίες στον τραπεζικό δανεισμό. Είναι πολυπαραμετρική η παρέμβαση που πρέπει να γίνει για να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα ευνοεί τον κόσμος της εργασίας και θα κρατάει τις επιχειρήσεις ζωντανές και ανταγωνιστικές».