Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Περισσότεροι από 44.000 έχουν κάνει δήλωση της απασχόλησής τους

Η διαδικασία δήλωσης απασχόλησης από τους συνταξιούχους που εργάζονται

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Περισσότεροι από 44.000 έχουν κάνει δήλωση της απασχόλησής τους
5'

Περίπου 44.000 είναι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που έχουν υποβάλλει δήλωση της απασχόλησής τους, από τα τέλη Φεβρουαρίου που ενεργοποιήθηκε η σχετική πλατφόρμα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των δηλωμένων εργαζόμενων συνταξιούχων είναι ήδη περίπου 17% μεγαλύτερος σε σύγκριση με τα τέλη του περασμένου έτους, πριν καταργηθεί δηλαδή η παρακράτηση του 30% της σύνταξης.

Στην πράξη, η σημαντική αύξηση των δηλωμένων απασχολούμενων συνταξιούχων δείχνει ότι η μεταρρύθμιση σε πρώτη φάση πετυχαίνει τους τρεις κύριους στόχους της: την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας συνταξιούχων, την παροχή κινήτρων σε καταρτισμένους «απόμαχους» ώστε να επιστρέψουν στις «επάλξεις» συνεισφέροντας στην οικονομική δραστηριότητα και την αύξηση των εσόδων του κράτους μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, με χαμηλότερους συντελεστές.

Επιπλέον έσοδα για τους συνταξιούχους

Με το νέο καθεστώς, οι συνταξιούχοι που παραμένουν ενεργοί στην αγορά ως μισθωτοί καταβάλλουν μόνον πόρο 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους υπέρ του e-ΕΦΚΑ, δίχως να υφίστανται οποιαδήποτε παρακράτηση από τη σύνταξη. Ορισμένες κατηγορίες μάλιστα, όπως άτομα με αναπηρία και πολύτεκνοι, δικαιούνται υπό προϋποθέσεις να εξαιρεθούν από την πληρωμή του πόρου υπέρ του e-ΕΦΚΑ.

Αυτό συνεπάγεται επιπλέον έσοδα για τον κάθε εργαζόμενο συνταξιούχο, που μπορεί να φθάσουν έως 3.500 ευρώ ετησίως.

Δήλωση στην πλατφόρμα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά 4 κατηγορίες συνταξιούχων:

  • Συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται οποτεδήποτε πριν από την έναρξη ισχύος της απόφασης και συνεχίζουν απασχολούνται μέχρι σήμερα.
  • Συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που ξεκίνησαν να εργάζονται από 1.1.2024, ακόμη κι αν ήδη έχουν διακόψει την απασχόλησή τους.
  • Οσοι έχουν υποβάλει ή υποβάλλουν εφεξής αίτηση συνταξιοδότησης και συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους.
  • Οσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και αναλαμβάνουν εργασία μετά την υποβολή της αυτής. Τονίζουμε ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και οι εν αναμονή συνταξιούχοι των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Οπως τονίζει ο ΕΦΚΑ, σε περίπτωση που το αίτημά τους απορριφθεί, το παρακρατηθέν ποσό θα τους επιστραφεί.

Η υποχρέωση δήλωσης ισχύει για όλους τους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας, ενώ δεν ισχύει για συνταξιούχους λόγω θανάτου.

Εκκρεμεί, ωστόσο, η σχετική τροπολογία προκειμένου να θεραπευτεί το παράδοξο που ισχύει σήμερα για τους εργαζομένους με αναπηρία οι οποίοι θέλουν να βγουν στη σύνταξη. Οι εν λόγω πολίτες πρέπει πρώτα να παραιτηθούν από τη δουλειά τους, να περάσουν ΚΕΠΑ, να βγουν στη σύνταξη και στη συνέχεια να δηλώσουν ότι επιθυμούν να εργαστούν. Οπως υπογραμμίζουν στελέχη του υπουργείου, «ας κάνουμε, καταρχάς, τον εξής διαχωρισμό: οι συνταξιούχοι αναπηρίας που επιθυμούν να εργαστούν μπορούν ήδη το πράξουν χωρίς πρόβλημα. Το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στους εργαζομένους που θέλουν να βγουν σε σύνταξη αναπηρίας. Σύμφωνα με προϊσχύουσα διάταξη, θα πρέπει να διακόψουν την εργασία τους για να βγουν σε σύνταξη. Αυτό το παράδοξο θα το διορθώσουμε με την τροπολογία που θα κατατεθεί σύντομα».

Οι προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων

Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα ανάληψης της απασχόλησης ή μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης (για όσους συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους).

Περίοδος χάριτος 4 μηνών θα ισχύσει για τους συνταξιούχους που ήδη εργάζονται. Οι εν λόγω συνταξιούχοι ακόμα κι αν έχουν δηλώσει τα προηγούμενα χρόνια την εργασία τους στα Ταμεία τους θα πρέπει εκ νέου να απογραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα, για να υπάρχει συγκεντρωτικά και αυτοματοποιημένα η εφαρμογή των προβλεπομένων (απόδοση πλήρους σύνταξης / απαλλαγή στις περιπτώσεις όπου αυτό προβλέπεται).

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι που ήδη εργάζονται ως μισθωτοί θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εντός τετραμήνου. Το ίδιο περιθώριο ισχύει και για τους μη μισθωτούς οι οποίοι θα πρέπει επιπλέον να εγγραφούν στο μητρώο μη μισθωτών του ΕΦΚΑ.

Αν δεν συμμορφωθούν, θα λάβουν ειδοποίηση από τον ΕΦΚΑ για την υποχρέωσή τους να υποβάλουν τη νέα ηλεκτρονική αίτηση εντός 15 ημερών (από την προειδοποίηση του ΕΦΚΑ).

Αν και τότε δεν συμμορφωθούν, επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Δηλαδή θα καταλογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές, ο νέος πόρος υπέρ ΕΦΚΑ (10% από τον μισθό), ενώ θα παρακρατηθούν 12 συντάξεις κύριες και επικουρικές. Το ποσό της οφειλής μπορεί να αποπληρωθεί με παρακράτηση έως 1/4 από την κύρια σύνταξη και με συμψηφισμό από την επικουρική. Αλλως, εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Τι πρέπει να κάνει ο απασχολούμενος συνταξιούχος

Ο απασχολούμενος συνταξιούχος θα πρέπει να υποβάλει σχετική δήλωση στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/dilosi-erg-synt.php). Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση των κωδικών Taxisnet ή των συστημάτων ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking). Στην πλατφόρμα δηλώνονται η ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης του συνταξιούχου, ο τύπος της σύνταξης ή η υποβολή αίτησης για συνταξιοδότηση και η κατηγορία απασχόλησης.

Αν γίνουν λάθη εκ παραδρομής, ο συνταξιούχος πρέπει να επισκεφτεί το υποκατάστημα στο οποίο ανήκει για να τα διορθώσει χωρίς να ανησυχεί ότι θα υποστεί κυρώσεις.

Από την υποχρέωση καταβολής του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ εξαιρούνται τα άτομα με ψυχική αναπηρία, οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο), όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, οι πολύτεκνοι των οποίων τουλάχιστον το ένα παιδί είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία. Από τον πόρο εξαιρούνται και οι απασχολούμενοι σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, για τους οποίους όμως προβλέπεται αναστολή σύνταξης έως το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή