Ακρίβεια: «Χρυσό μου αρνάκι» – Οι «τσιμπημένες» πρώτες ύλες και η τελική τιμή που διχάζει
Παρ’ ότι το αρνί, μαζί με το κατσίκι, το τσουρέκι και τα σοκολατένια αυγά αναμένεται να περιλαμβάνονται στο «Καλάθι του Πάσχα», ο παραδοσιακός οβελίας διχάζει τους καταναλωτές, με ορισμένους να αναφέρουν πως δεν πρόκειται να κάνουν… εκπτώσεις ώστε να το απολαύσουν, όμως, άλλους να υπογραμμίζουν πως δεν πρόκειται να αγοράσουν αν η τιμή ανέβει κι άλλο.
«Οι τιμές εφέτος θα είναι λίγο πιο ανεβασμένες. Οι πρώτες ύλες έχουν γίνει πολύ ακριβές. Υπάρχουν λιγότερα αρνιά, δεν είναι όπως άλλα χρόνια», αναφέρουν κτηνοτρόφοι της Κρήτης, με καταναλωτές να σημειώνουν πως ακόμη και αν πάρουν τελικά αρνί για το πασχαλινό τους τραπέζι, θα σκεφτούν δύο και τρεις φορές την ποσότητα, μιλώντας στο STAR.
Ολοταχώς για 15 ευρώ / κιλό
Σε συνοικιακά κρεοπωλεία πωλείται έναντι 13 ευρώ – 14 ευρώ / κιλό, με τους επαγγελματίες να προετοιμάζουν τους πελάτες ότι το κόστος θα «σκαρφαλώσει» στα 15 ευρώ.
«Περιμένουμε η τιμή να κινηθεί περίπου στα 14 ευρώ – 15 ευρώ, να μην υπάρξει μεγάλη απόκλιση από την τωρινή τιμή σε συνοικιακά μαγαζιά, όπως το δικό μας. Υπάρχει μείωση παραγωγής, η οποία αρχίζει να φαίνεται και στα δικά μας τιμολόγια», τονίζουν επαγγελματίες στον χώρο του κρέατος, μιλώντας στον ALPHA.
«Καπέλο» και στο μοσχάρι, απλησίαστα και τα ψάρια
Το «καπέλο» στο μοσχάρι τους τελευταίους πέντε μήνες έχει ανέλθει στα 0,50 ευρώ, με την τελική τιμή για τον καταναλωτή να διαμορφώνεται στα 13,50 ευρώ / κιλό.
Τα ψάρια, τόσο στα συνοικιακά ιχθυοπωλεία όσο και στις λαϊκές αγορές, παραμένουν είδος πολυτελείας, αφού μέσα σε έξι μήνες οι τιμές έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα, το κόστος μίας τσιπούρας «σκαρφάλωσε» από τα 8 ευρώ στα 10 ευρώ, της κουτσομούρας από 17 ευρώ έως και 23 ευρώ, ενώ, για ένα κιλό φρέσκα καλαμάρια ο καταναλωτής πρέπει να πληρώσει μέχρι και 23 ευρώ, από 21 ευρώ.