Δώρο Πάσχα: Πώς υπολογίζεται - Τι πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, η οποία φέτος είναι στις 1 Μαΐου
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πληρωμή του δώρου Πάσχα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, η οποία φέτος είναι στις 1 Μαΐου.
Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα
Για να υπολογίσουν οι εργαζόμενοι το δώρο Πάσχα πρέπει να ληφθεί υπόψη αν πληρώνονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 30 Απριλίου κάθε έτους.
Έτσι, αν κάποιος εργαζόμενος απασχολείται όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο. Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέρθηκε, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:
Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε οκτώ ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
Συνυπολογίζονται στο δώρο Πάσχα
Δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου:
- Ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.
- Tο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις.
- Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.
- Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ’ τον ασφαλιστικό φορέα.
- Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Τι δεν συνυπολογίζεται στο δώρο Πάσχα
Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές. Δεν λαμβάνεται υπόψη το διάστημα απουσίας των εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δραστηριότητας (δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας).