Έρχονται αυστηρές κυρώσεις για τις ρευματοκλοπές - Διακοπή ρεύματος για τους κακοπληρωτές
Tο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει μέτρα και βαριές ποινές για την καταπολέμηση των ρευματοκλοπών.
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με περιβαλλοντικές, πολεοδομικές και ενεργειακές ρυθμίσεις.
Το νομοσχέδιο με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας» αποσκοπεί όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Αυστηρά μέτρα για τις ρευματοκλοπές
Μέτρα και βαριές ποινές για την καταπολέμηση των ρευματοκλοπών προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται η απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος σε ηλεκτρολόγους που καταδικάζονται αμετάκλητα για ρευματοκλοπή.
Όπως αναφέρει η διάταξη «καθιερώνονται αυστηρά μέτρα κατά των ρευματοκλοπών και των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τη μείωση των επιβαρύνσεων που υφίσταται ο μέσος καταναλωτής ηλεκτρικού ρεύματος από τα φαινόμενα αυτά.
Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται η υποχρέωση προσκόμισης νέας Υπεύθυνης Δήλωσης του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη αν αλλάξει ο φορέας επιχείρησης, η αφαίρεση επαγγελματικής άδειας ηλεκτρολόγου σε περίπτωση συμμετοχής σε ρευματοκλοπή, θεσμοθετείται η δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνει πληροφορίες από την ΑΑΔΕ για φορολογικά στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και τίθεται ρητός χρόνος παραμονής στην καθολική υπηρεσία (τέσσερεις μήνες), για μη ευάλωτους καταναλωτές ρεύματος που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους».
Τι προβλέπεται για τους κακοπληρωτές
Σε ό,τι αφορά τους κακοπληρωτές το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης τέσσερις μήνες μετά την ένταξη στο Καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας αν ο καταναλωτής συνεχίσει να μην πληρώνει τον λογαριασμό ρεύματος.
Η Καθολική Υπηρεσία θεωρείται καταφύγιο για κακοπληρωτές αφού εκτιμάται ότι πάνω από το 70% των περίπου 200.000 καταναλωτών που είναι ενταγμένη σε αυτή απολαμβάνουν δωρεάν ρεύμα, αφήνοντας για μήνες απλήρωτους λογαριασμούς. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς είναι και αγνώστων στοιχείων, τους οποίους ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να ταυτοποιήσει.
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής στο καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας περιορίζεται στους τέσσερις μήνες, με εξαίρεση τους ευάλωτους πελάτες, όπως αυτοί εντάσσονται στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών.
Μετά τους τέσσερις μήνες ο ΔΕΔΔΗΕ εφόσον δεν του έχει υποβληθεί δήλωση εκπροσώπησης από άλλο προμηθευτή ή δεν του έχει γνωστοποιηθεί η έκδοση από αρμόδια αρχή ή δικαστήριο προσωρινής διαταγής ή απόφασης αναστολής εκτέλεσης της απενεργοποίησης του μετρητή, αναλαμβάνει αμελλητί όλες τις αναγκαίες ενέργειες, για την απενεργοποίηση του μετρητή.