Στουρνάρας: «Είναι ώρα η ΕΚΤ να αποκλίνει από τη Fed» – Προάγγελος για 4 μειώσεις επιτοκίων
Ξεκάθαρο μήνυμα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για μείωση των επιτοκίων, σε σημερινή (12/04) συνέντευξη στο Bloomberg, μιλώντας από την Φρανκφούρτη.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να φοβάται να απομακρυνθεί από την «υπερβολικά συνετή» στάση που διατηρεί η Federal Reserve για τα επιτόκια.
Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι τέσσερις μειώσεις του κόστος δανεισμού είναι πιθανές για εφέτος. Παράλληλα, πάντως, επενδυτές από όλον τον κόσμο εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις νεότερες εκτιμήσεις τους.
«Τώρα ήλθε ώρα να αποκλίνουμε. Οι καταστάσεις στην Ευρωζώνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι εντελώς διαφορετικές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ζήτηση είναι πολύ ισχυρότερη, κυρίως λόγω της ώθησης που προέρχεται από τον προϋπολογισμό. Δεν το έχουμε αυτό στην Ευρώπη. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τροφοδοτήθηκε κυρίως από την πλευρά της προσφοράς· όχι από αυτήν της ζήτησης, ούτε τους μισθούς».
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με αποτέλεσμα να υπάρξει γρήγορη αναθεώρηση των στοιχημάτων για τη νομισματική χαλάρωση. Πλέον, οι αγορές υπολογίζουν ότι η Ευρωζώνη, όπου τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων, θα δει τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, ενώ, από τη Fed αναμένονται λιγότερες από δύο.
Άλλωστε και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε στη χθεσινή (11/04) συνέντευξη Τύπου ότι η Τράπεζα δεν ακολουθεί τις κινήσεις της Fed. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν «πολλαπλοί δίαυλοι μέσω των οποίων μπορεί να ασκηθεί επιρροή» και όχι μόνο μέσω των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ενόσω η συζήτηση για την απόλυτη ισοτιμία «1 προς 1» του ευρώ με το δολάριο γίνεται όλο και ισχυρότερη.
Όπως σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, οι δυσκολίες της Ευρωζώνης καθιστούν επείγουσα τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ο Έλληνας τραπεζίτης εξακολουθεί να προβλέπει ομαλή «προσγείωση», αλλά προειδοποίησε εκ νέου ότι εάν η μείωση των επιτοκίων καθυστερήσει υπερβολικά, θα θέσει σε κίνδυνο την ήδη αναιμική ανάπτυξη και θα μπορούσε να «ρίξει» τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2%. «Βλέπουμε τους πρώτους σπόρους ανάκαμψης στην Ευρώπη. Δεν θέλουμε να σκοτώσουμε αυτούς τους πρώτους σπόρους ανάκαμψης», υπογράμμισε.
Σε αυτό το πλαίσιο, πιέζει για αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, και δύο ακόμη ώς το τέλος του έτους. Πάντως, τα «γεράκια» της ΕΚΤ προτιμούν μία περαιτέρω προσεκτική προσέγγιση (κινήσεις κάθε τρεις μήνες), ανησυχώντας ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ανακάμψει καθώς οι μισθοί αυξάνονται.