Δημόσιο: Πώς θα δίνεται το πριμ παραγωγικότητας
Διευκρινίσεις για το πριμ παραγωγικότητας, έδωσε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως
Για το πριμ παραγωγικότητας και τον τρόπο που θα δίνεται στους υπαλλήλους του Δημοσίου μίλησε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως στον ΣΚΑΪ.
Η υπουργός τόνισε ότι το ποσό του μπόνους θα είναι έως και το 15% του ετήσιου βασικού μισθού του συγκεκριμένου υπαλλήλου και πρόσθεσε πως «δεν θα υπάρχουν μόνο χρηματικές ανταμοιβές, θέλω να το τονίσω αυτό. Δεν υπάρχουν μόνο οι χρηματικές ανταμοιβές αλλά υπάρχουν και άλλες ανταμοιβές.
Για παράδειγμα ένας άξιος υπάλληλος – που έχει συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου θα μπορεί να πάει με έξοδα του δημοσίου να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο σε μία κορυφαία ξένη σχολή δημόσια διοίκησης. Αυτό γίνεται για να πάρει ο υπάλληλος αυτός γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να βελτιωθεί. Γιατί όλο αυτό το σύστημα έχει μια φιλοσοφία από πίσω. Η φιλοσοφία είναι ότι θέλουμε να ανταμείψουμε τους άξιους δημόσιους υπαλλήλους, να τους δώσουμε υγιή κίνητρα για να γίνονται καλύτεροι. Μας ενδιαφέρει το πώς θα εξελίσσονται οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και το πώς θα ελίσσονται».
Για το σύστημα στο δημόσιο
Επίσης μίλησε και για το νέο σύστημα του Δημοσίου αλλά και για τους στόχους που θα τίθενται στους υπαλλήλους για το μπόνους.
«Αλλάζει η αντίληψη για το δημόσιο. Τι σημαίνει αυτό; Περνάμε ένα μήνυμα πως: Όσο πιο αποδοτικός είσαι – όσο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος είσαι τόσο περισσότερο θα αμείβεσαι. Εμείς δεν μιλάμε για το εάν ο δημόσιος υπάλληλος κάνει την απλή δουλειά του αλλά για το εάν υπερβαίνει τους στόχους. Άρα πώς θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα; Κάθε χρόνο θα τίθενται στόχοι για τη χρονιά. Θα τίθενται πολύ συγκεκριμένοι δείκτες απόδοσης. Δηλαδή θα μετράμε την απόδοση. Ένα χρόνο μετά θα έρχεται μια Επιτροπή αποτελούμενη από το υπουργείο Οικονομικών, από το υπουργείο Εσωτερικών και από τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού και θα λέει: αυτός ήταν ο στόχος. Τον έπιασε αυτή η διεύθυνση, αυτό το τμήμα τον στόχο; Εάν δεν τον έπιασε τότε φεύγει από τη συζήτηση. Εάν τον έπιασε τον στόχο τότε θα κάτσουν οι προϊστάμενοι οι συγκεκριμένοι των τμημάτων να δουν ποιοι υπάλληλοι έπιασαν αυτούς τους στόχους. Προσέξτε, προϊστάμενοι δεν το λέω τυχαία. Γιατί; Οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι αυτοί που θα καθορίσουν ποιοι υπάλληλοι πραγματικά συνέβαλλαν στον στόχο όχι η πολιτική ηγεσία. Δεν θα συμβάλλουμε εμείς. Και αυτό είναι πολύ συνειδητή απόφαση να είναι μακριά από την πολιτική ηγεσία και να είναι υπηρεσιακοί παράγοντες. Αυτό συνάδει και με την λογική που λέει ότι θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη ευθύνη σε αυτούς που επιτελούν σε θέσεις καίριες, όπως είναι οι προϊστάμενοι», σημείωσε η κ. Κεραμέως.
«Έρχεσαι 1 χρόνο μετά και λες έπιασε το τάδε τμήμα τον στόχο; Εάν τον έπιασε τότε έρχεται ο προϊστάμενος και καθορίζει ποιος συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Το 40% του μπόνους πηγαίνει σε όλους αυτούς που δούλεψαν για αυτόν τον στόχο του τμήματος – όχι σε όλο το τμήμα. Αλλά σε αυτούς που δούλεψαν για τον στόχο στο τμήμα. Και το 60% στους υπαλλήλους που συνέβαλαν περισσότερο στην επίτευξη του στόχου», είπε μεταξύ άλλων.