«Γκρίζο» τοπίο για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης

Τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί η αγορά δείχνουν τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης...

2'

Τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργεί η αγορά δείχνουν τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Οι επιχειρηματίες εμφανίζονται διστακτικοί για να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους, με πολλές επιχειρήσεις να βάζουν «λουκέτο», ενώ η ίδρυση νέων σημείωσε πτώση σε σχέση με πέρυσι. Από την κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει ο τομέας των επιχειρήσεων, όπου στα μητρώα του Επιμελητηρίου καταγράφηκαν αυξημένες εγγραφές σε σχέση με το 2009.

Ειδικότερα, οι εγγραφές στα μητρώα του ΔΕΘ την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου του 2010 σημείωσαν μείωση κατά 14,5% συγκριτικά με πέρυσι, έχοντας υποχωρήσει στις 948, έναντι 1.103 το 2009. Οι διαγραφές παρουσίασαν αύξηση κατά 10,5%, και έφτασαν στις 1.614 έναντι 1.460 το 2009.

Καλύτερος μήνας για τις εγγραφές νέων επιχειρήσεων ήταν ο Μάρτιος, ενώ οι περισσότερες διαγραφές έγιναν τον Ιούλιο και το Νοέμβριο. Οι περισσότερες εγγραφές αφορούσαν νέες επιχειρήσεις. Στις υπόλοιπες υπήρξε αλλαγή αντικειμένου, επιμελητηριακής περιφέρειας ή νομικής μορφής, επανενάρξεις ή συγχωνεύσεις.

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που διεγράφησαν, δήλωσαν ως κύριο λόγο το ασύμφορο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ωστόσο υψηλά ποσοστά για το ίδιο ζήτημα εμφάνισαν και οι περιπτώσεις συνταξιοδότησης, που δεν συνοδεύτηκε με συνέχιση της δραστηριότητας. Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν οι επιχειρήσεις με είδη ένδυσης.

«Η επίθεση θα είναι η καλύτερη άμυνα για το 2011»

Ο νέος πρόεδρος του ΒΕΘ προανήγγειλε σειρά δράσεων στήριξης της εξωστρέφειας των βιοτεχνικών επιχειρήσεων, αλλά και της εκπαίδευσης των επιχειρηματιών, τονίζοντας ότι «η καλύτερη άμυνα για τις επιχειρήσεις θα είναι η επίθεση». Υποστήριξε επίσης ότι το 2011 πρέπει οπωσδήποτε να εισρεύσει στην αγορά ζεστό χρήμα, πχ, μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013, η απορρόφηση των πόρων του οποίου «πρέπει να αυξηθεί στο 40%-60% από 15% ή 18% σήμερα». Εξέφρασε μάλιστα τις επιφυλάξεις του για το νέο αναπτυξιακό νόμο, που, όπως υποστήριξε, καίτοι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, ευνοεί μέσω φοροαπαλλαγών μόνο τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και δεν περιλαμβάνει το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως το εμπόριο.

πηγή: newscode.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή