Η σταθερή αξία του χρυσού παρά την υψηλή τιμή του - Οι Γερμανοί επενδύουν σε ράβδους και νομίσματα
Ο χρυσός ως μέσο αποθήκευσης αξίας και προστασίας από τον πληθωρισμό παραμένει σε υψηλή ζήτηση μεταξύ των Γερμανών σύμφωνα με ανάλυση, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Steinbeis του Βερολίνου για λογαριασμό της Reisebank στη Φρανκφούρτη, για την οποία ερωτήθηκαν 2000 άτομα.
Παρότι στα νοικοκυριά ο χρυσός που περιλαμβάνει τα κοσμήματα έχει μειωθεί, τα πάγια περιουσιακά στοιχεία με τη μορφή ράβδων και νομισμάτων, έχουν αυξηθεί, παρά τις υψηλές τιμές που δελεάζουν τους ανθρώπους να πουλήσουν το πολύτιμο μέταλλο.
Σύμφωνα με την ανάλυση, 9034 τόνοι χρυσού ανήκουν σε ιδιώτες. Στην προηγούμενη έρευνα το 2021, είχε επιτευχθεί όγκος ρεκόρ 9089 τόνων. 5229 τόνοι της τρέχουσας ποσότητας χρυσού είναι ράβδοι και νομίσματα, δηλαδή 35 τόνοι περισσότεροι από ό, τι στην ανάλυση του 2021. Αν και δεν υπάρχει ούτε τόκος ούτε μερίσματα για τον χρυσό, το πολύτιμο μέταλλο θεωρείται σταθερή επένδυση, ειδικά σε περιόδους κρίσης.
Εάν το σύνολο των αποθεμάτων χρυσού των ιδιωτικών νοικοκυριών στη Γερμανία και την Bundesbank συγχωνευόταν σε έναν κύβο, θα είχε μήκος άκρου λίγο πάνω από 8,6 μέτρα. Κατά τον χρόνο της έρευνας, αυτός ο θησαυρός χρυσού άξιζε περίπου 750 δισεκατομμύρια ευρώ (τιμή χρυσού στις 29.1.2024). Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο χρυσός που κατέχεται για επενδυτικούς σκοπούς από ιδιώτες με τη μορφή νομισμάτων και ράβδων αντιπροσωπεύει 315 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την ανάλυση, λίγο λιγότερο από τα δύο τρίτα των Γερμανών (61%) κατέχουν χρυσό με τη μορφή κοσμημάτων, ράβδων ή νομισμάτων ή έμμεσα μέσω ειδικού τίτλου όπως το "Xetra-Gold" ή το "Euwax Gold".
Εκείνοι που αγοράζουν χρυσό για επενδυτικούς σκοπούς αναφέρουν την προστασία από τον πληθωρισμό ως το κορυφαίο κίνητρο στην έρευνα (38%). «Η γενιά Ζ δεν είναι πλέον εξοικειωμένη με τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού μόνο από την τάξη, αλλά έχει βιώσει την αύξηση των τιμών και τις ίδιες τις επιπτώσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένοι από αυτούς κέρδισαν χρυσό για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης. Σύμφωνα με την ανάλυση, η γενιά που γεννήθηκε μεταξύ 1995 και 2010 είχε πρόσφατα σημαντικά περισσότερους αγοραστές χρυσού από τους ηλικιωμένους ερωτηθέντες.
Αν θέλετε να αγοράσετε ράβδους χρυσού ή χρυσά νομίσματα, πρέπει να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη:
Από την αρχή του έτους μέχρι και τον Απρίλιο, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ανέβηκε στο ρεκόρ των 2.431 δολαρίων ανά ουγγιά troy (31,1 γραμμάρια). Πιο πρόσφατα, ήταν ακόμα περίπου 2300 δολάρια (περίπου 2140 ευρώ). Ωστόσο, εκτιμάται με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, ότι η τιμή θα αυξηθεί περαιτέρω το 2024.
Με πληροφορίες από το Der Spiegel