«Ξινά» τα πορτοκάλια - «Χρυσάφι» η τιμή του χυμού στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Οι ελληνικές εξαγωγές πορτοκαλιών από 351.000 τόνους πέρυσι εκτιμάται ότι φέτος θα μειωθούν στους 271.000 τόνους

Ανατιμήσεις στον χυμό πορτοκαλιού αναμένονται τους επόμενους μήνες καθώς από την παραγωγή «αποσύρεται» ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τη Βραζιλία που φέτος θα έχει τη χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων 36 ετών. Εκπρόσωποι του αγροτικού κλάδου κάνουν λόγο για αισχροκέρδια και καταγγέλλουν αθρόες εισαγωγές πορτοκαλιών από την Αίγυπτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφέρουν πως μειώνεται έτσι η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος και πέφτουν οι τιμές παραγωγού αλλά διατηρούνται ψηλά τις τιμές στο ράφι.

Η διεθνής τιμή του χυμού πορτοκαλιού καταγράφει αύξηση κατά 48,4% μέσα σε έναν χρόνο. Ωστόσο, έχει υποχωρήσει κατά 14,2% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου, τόνισε ο ειδικός σύμβουλος Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Ήδη οι τιμές των χυμών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεδομένου ότι η Βραζιλία την περυσινή εμπορική περίοδο είχε μια μείωση γύρω στο 60%-65% της παραγωγής και παράλληλη μείωση είχε και η παραγωγή της Φλοριντα. Στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει αυξηθεί την τελευταία διετία κατά 39,2% από τα 1,2 ευρώ στα 1,67 ευρώ το λίτρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελληνικές εξαγωγές πορτοκαλιών από 351.000 τόνους πέρυσι εκτιμάται ότι φέτος θα μειωθούν στους 271.000 τόνους, ενώ οι 80.000 τόνοι που θα μείνουν αδιάθετοι θα κατευθυνθούν στη χυμοποίηση.

Εκπρόσωποι του αγροτικού τομέα καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών.