Η Κριστίν Λαγκάρντ προβλέπει μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο με τον πληθωρισμό «υπό έλεγχο»

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφήνει ανοικτό «παράθυρο» για μείωση επιτοκίων τον ερχόμενο μήνα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ προβλέπει μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο με τον πληθωρισμό «υπό έλεγχο»
AP.
2'

Αποστέλλοντας το μήνυμα ότι η αποστολή της θα έχει ολοκληρωθεί όταν ο πληθωρισμός «αγγίξει» το ποσοστό – στόχο του 2%, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προανήγγειλε ότι μία επιτοκιακή μείωση είναι πιθανή τον επόμενο μήνα, καθώς η ραγδαία άνοδος των τιμών καταναλωτή έχει –ως επί το πλείστον– συγκρατηθεί.

«Αν τα στοιχεία που λαμβάνουμε, ενισχύουν το επίπεδο εμπιστοσύνης ότι θα έχουμε πληθωρισμό στο στόχο του 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, που είναι και ο αντικειμενικός σκοπός μας, τότε υπάρχει μία ισχυρή πιθανότητα να κάνουμε κίνηση την 6η Ιουνίου», ανέφερε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RTE.

«Αισθάνομαι πραγματικά αισιόδοξη ότι θα έχουμε τον δείκτη του πληθωρισμού υπό έλεγχο. Η πρόβλεψη που έχουμε για το επόμενο έτος και το 2026 είναι ότι φθάνουμε πολύ, πολύ κοντά στο στόχο, εάν όχι σε αυτόν ακριβώς και επομένως, έχω την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε σε μία φάση ελέγχου του πληθωρισμού», σημείωσε ακόμη.

Το επιτόκιο καταθέσεων αναμένεται να μειωθεί κατά 25 μονάδες βάσης, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ακόμη μία κίνηση ανάλογου μεγέθους τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως μία ακόμη το Δεκέμβριο.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας αρνούνται να δεσμευθούν σε ένα συγκεκριμένο μονοπάτι, άποψη την οποία ασπάζεται και η Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, συνέστησε επιφυλακή και συγκράτηση μετά την πρώτη μείωση, σε συνέντευξη στη Handelsblatt.

«Δεν θα πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια βιαστικά και να καταστρέψουμε αυτό που έχουμε επιτύχει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο βαθμός αβεβαιότητας παραμένει υψηλός. «Αν τα επιτόκια μειωθούν για πρώτη φορά τον Ιούνιο, αυτό δεν θα σημαίνει ότι θα ακολουθήσει κι άλλη τον Ιούλιο. Δεν λειτουργούμε με αυτόματο πιλότο», τόνισε.

Ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού έχει επιβραδυνθεί δραστικά, παρ’ ότι παρέμεινε στάσιμος στο 2,4% τον Απρίλιο και δεν φαίνεται να «πιάνει» το στόχο του 2%, τουλάχιστον έως το β’ εξάμηνο του 2025.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή