Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις: Οι παγίδες στη διαδικασία - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ο φόρος που επιστρέφεται, συνολικά διαμορφώνεται στα 112,9 εκατ. ευρώ
Οι περισσότεροι πολίτες στατιστικά είτε δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο ή έχουν επιστροφή, όπως προκύπτει από τα έως τώρα στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για επτά στους 10 πολίτες και όσοι έχουν να λάβουν επιστροφή θα την δουν και φέτος στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με διαδικασίες εξπρές. Από τα στοιχεία που παραθέτει η ΑΑΔΕ προκύπτει μέχρι τώρα ότι το 52,61% των φορολογικών δηλώσεων είναι μηδενικές, το 22,36% πιστωτικές και το 25,03% είναι χρεωστικές.
Ο φόρος που επιστρέφεται, συνολικά διαμορφώνεται στα 112,9 εκατ. ευρώ. Την ημέρα που η διαδικασία «έκλεινε» σχεδόν έναν μήνα είχαν υποβληθεί στο Taxisnet 480.982 φορολογικές δηλώσεις. Ο μέσος φόρος των χρεωστικών εκκαθαριστικών διαμορφώνεται στα 938 ευρώ.
Σε ποιους στέλνει ειδοποιήσεις η ΑΑΔΕ
Περισσότεροι από 1,3 φορολογούμενοι θα διαθέτουν προσυμπληρωμένη αίτηση από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων τα οποία διαθέτει. Οι φορολογούμενοι που, με βάση τα στοιχεία τους, έχουν επιλεγεί για την παραπάνω διαδικασία, λαμβάνουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ στο e-mail τους, στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp.
Στη συνέχεια, αφού οι φορολογούμενοι θεωρούν ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν στοιχεία που λείπουν ή που έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, με εσωτερική διαδικασία, την Τρίτη 2/7/2024, μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Εάν το επιθυμούν βέβαια και θεωρούν πως είναι ορθά τα στοιχεία, έχουν την δυνατότητα να υποβάλουν νωρίτερα τη δήλωσή τους.
Διόρθωση των προσυμπληρωμένων δηλώσεων
Σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, οι φορολογούμενοι αυτοί υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή/και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους, μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της.
Συγκεκριμένα, μέχρι την Δευτέρα 1/7/2024 μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση και από την Τρίτη 2/7 μέχρι την Παρασκευή 26/7/2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).
Για τη διευκόλυνσή τους, στην εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει δημιουργηθεί ειδικό ψηφιακό αρχείο, που περιλαμβάνει τα στοιχεία τα οποία έχει λάβει υπόψη της η ΑΑΔΕ και το φορολογικό αποτέλεσμα, χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, που προκύπτει με βάση αυτά.