Νέα επιδόματα ΕΦΚΑ: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Περικοπές και προσαρμογές σε σειρά επιδομάτων 
Επιδόματα
2'

Αλλάζει ο χάρτης των επιδομάτων με τη διαμόρφωση ενιαίων κανόνων για τη μη συνταξιοδοτικές παροχές του ΕΦΚΑ, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα της επιτροπής, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας, η διαμόρφωση ενιαίων κανόνων θα επιφέρει και περικοπές και αποτελεί εκκρεμότητα από την 1η Ιανουαρίου 2017, οπότε ενσωματώθηκαν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΦΚΑ.

Έμφαση θα δοθεί, όπως επισημαίνουν Τα Νέα, στις παροχές ασθένειας, μητρότητας, εργατικού ατυχήματος, αλλά και αναπηρίας, όπως και στα έξοδα κηδείας. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να υπάρξει εξορθολογισμός των παροχών και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κανονισμός, από τους 88 που υπάρχουν σήμερα. Ο ενιαίος κανονισμός παροχών αποτελεί το πρώτο βήμα για την απλοποίηση της πολυνομίας και την κατάργηση των επιμέρους καταστατικών που ακόμη και σήμερα εφαρμόζονται από τα Ταμεία, παρότι όλοι έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.

Παραδείγματα

Οι αποκλίσεις στα ποσά που καταβάλλουν σήμερα τα Ταμεία για επιδόματα μητρότητας, ασθενειας, ατυχήματος και για έξοδα κηδείας είναι μεγάλες. Για παράδειγμα:

  • Επίδομα μητρότητας: Πριν από την παροχή των 830 ευρώ τον μήνα που δίνει η ΔΥΠΑ για 9 μήνες σε όλες τις μητέρες το Ταμείο καταβάλλει στις ασφαλισμένες το επίδομα κυοφορίας, το οποίο ανάλογα με τον φορέα, είναι από 1.418 ευρώ ως συνολικά 6.086 ευρώ, στις μισθωτές ασφαλισμένες του πρώην ΙΚΑ, για 119 μέρες συνολικά πριν και μετά τον τοκετό, 800 ευρώ για τις ασφαλισμένες στο πρώην ΕΤΑΑ, 600 ευρώ για τις ασφαλισμένες του πρώην ΟΑΕΕ και 487 ευρώ για τις ασφαλισμένες του πρώην ΟΓΑ.
  • Επίδομα ασθένειας: Τα Ταμεία καταβάλλουν διαφορετικά ποσά, ενώ είναι διαφορετική και η διάρκεια χορήγησης της παροχής.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή