«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Δεν «έτρεξε» όπως αναμενόταν – Τι εξετάζεται για να γίνει ελκυστικό
Η απήχηση του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» δεν ήταν η αναμενόμενη, σύμφωνα με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Μετά βίας οι αιτήσεις για το στεγαστικό πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» έφθασαν τις 1.000 – 1.200 (από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 700), οδηγώντας στο συμπέρασμα πως δεν «περπάτησε» σύμφωνα με τις προσδοκίες του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής.
Πλέον, εξετάζεται η εφαρμογή βελτιωτικών κινήσεων, ώστε να γίνει δελεαστικό, στο πλαίσιο των μέτρων για την εθνική στρατηγική σχετικά με το δημογραφικό που αναμένεται να εξαγγείλει η κυβέρνηση, μετά τις ευρωεκλογές.
Ουσιαστικά, απαιτούνται μεγαλύτερα κονδύλια, που δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει δυνατότητα έγκρισης από το Υπουργείο Οικονομικών. Ακόμη, όπως είχαν τονίσει οι φορείς που ασχολούνται με τα ακίνητα, «10.000 ευρώ και μάλιστα με απόδειξη –που δύσκολα δίνουν τα συνεργεία επισκευής– είναι λίγα λεφτά για μία καλή ανακαίνιση».
Παράλληλα η στρατηγική για το δημογραφικό, όπως προανήγγειλε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα συζητηθεί σε επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για τις νέες οικογένειες, ώστε να λαμβάνουν ευκολότερα την απόφαση να προχωρήσουν στο πρώτο και το δεύτερο παιδί.
Στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής, εκπονείται από τη ΔΥΠΑ ένα πλάνο για την αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου (κοινωνική αντιπαροχή). Σύμφωνα με το πρόγραμμα, έπειτα από ανοιχτό διαγωνισμό ένας κατασκευαστής θα ανακαινίζει ή χτίζει ένα κτήριο εκ νέου και ένα κομμάτι από αυτά τα διαμερίσματα θα πηγαίνει για τη στέγαση οικογενειών, έναντι λογικού ενοικίου.
Άλλες δράσεις που θα προωθηθούν, είναι η διεύρυνση του ωραρίου του σχολείου (περισσότερα ολοήμερα σχολεία), η κάλυψη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, η παροχή κινήτρων υποστήριξης στις επιχειρήσεις ώστε να στηρίξουν και να διευκολύνουν τους εργαζόμενους που έχουν οικογένεια, καθώς και αύξηση του επιδόματος παιδιού.