Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι; Οι τιμές του σιταριού έφθασαν σε υψηλό 10 μηνών

Νέο δημοσίευμα του Bloomberg για την παραγωγή σιτηρών 
Φωτ.: Unsplash

Οι τιμές του σιταριού έφθασαν σε υψηλό 10 μηνών λόγω των ανησυχιών ότι ο κρύος και ξηρός καιρός και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία θα μειώσουν τις προμήθειες στην αγορά.

Αυτό αναφέρει το Bloomberg σημειώνοντας ότι ο κρύος και ξηρός καιρός στις μεγάλες χώρες παραγωγής και ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνουν τα προβλήματα εφοδιασμού.

Οι αναλυτές κρατούν μικρό καλάθι σχετικά με τις προβλέψεις συγκομιδής στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Στη Ρωσική Ομοσπονδία, η σοδειά υπέστη ζημιές λόγω παγετών τον Μάιο. Και στην Ουκρανία, ο Μάιος ήταν πολύ ξηρός. Η Δυτική Αυστραλία έχει επίσης ιστορικά χαμηλές βροχοπτώσεις.

Το Bloomberg είχε γράψει προηγουμένως ότι οι παγκόσμιες τιμές σιταριού αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2023 . Το δημοσίευμα γράφει ότι οι τιμές έχουν αρχίσει να αυξάνονται καθώς η κακοκαιρία και ο πόλεμος απειλούν να μειώσουν τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού, τα οποία βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκτεινε τα οφέλη για τους Ουκρανούς αγρότες για έναν ακόμη χρόνο, ωστόσο, με το δικαίωμα «φρένου έκτακτης ανάγκης». Ο κατάλογος των προϊόντων που μπορούν να «επιβραδυνθούν» διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ουκρανίας, τα σιτηρά.

Σχετικές ειδήσεις