Πληθωρισμός: Πτώση στο 2,3% στη χώρα μας τον Μάιο

Στο 2,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο
Πληθωρισμός: Πτώση στο 2,3% στη χώρα μας τον Μάιο
2'

Μικρή αύξηση στο 2,6% πήρε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ευρωζώνη, έναντι 2,4% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat. Στην Ελλάδα, αποκλιμακώθηκε σημαντικά στο 2,3% έναντι 3,2% τον Απρίλιο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την ΕΕ εν συνόλω. Σημειωτέον ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός και στα 27 κράτη – μέλη είχε διαμορφωθεί στο 2,6%.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε σημαντικά η σημαντική μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού στο 2,3% από 2,8% τον Απρίλιο, σε επίπεδο επίσης χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, όπου διαμορφώθηκε στο 2,6% από 2,8%, αντίστοιχα.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (4,1%, έναντι 3,7% τον Απρίλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,6%, έναντι 2,8% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,9% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (0,3%, έναντι -0,6% τον Απρίλιο).

Πάντως, ο πληθωρισμός δεν παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυτό φαίνεται πως δεν θα επηρεάσει ούτε και την προγραμματισμένη για τις 6 Ιουνίου συνεδρίαση της ΕΚΤ αναφορικά με τα επιτόκια αναφοράς, οπότε κι αναμένεται μια μικρή αποκλιμάκωσή τους.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης παρατηρείται ακόμη υψηλός πληθωρισμός, όπως η Κροατία και το Βέλγιο, που είναι οι δύο χώρες με πληθωρισμό άνω του 4% (4,3% και 4,9%, αντίστοιχα). Επίσης, υψηλός πληθωρισμός παρατηρείται στην Ισπανία, όπου αυξήθηκε στο 3,8% έναντι 3,4% τον προηγούμενο μήνα, αλλά και στην Πορτογαλία (3,9% έναντι 2,3%).

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή