Η τρέλα της Κίνας για το χαλκό - Γιατί γεμίζει τις αποθήκες της
Σε «θησαυρό» μετατρέπεται για την Κίνα ο χαλκός.
Tην ώρα που η παγκόσμια αγορά χαλκού κατακλύζεται από φόβους για έλλειψη, η Κίνα ξεχωρίζει με άφθονη προσφορά του μετάλλου. Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής εξευγενισμένου χαλκού στον κόσμο, τα ακμάζοντα μεταλλουργεία της Κίνας διατηρούν επίπεδα παραγωγής - ρεκόρ παρά την παγκόσμια σπανιότητα πρώτων υλών.
Η ισχυρή βιομηχανία τήξης χαλκού της Κίνας, η οποία επεκτείνεται συνεχώς, είναι κεντρικός παράγοντας αυτής της ανισότητας.
Η μοναδική θέση της Κίνας στην παγκόσμια αγορά χαλκού, που χαρακτηρίζεται από την υψηλή παραγωγή και τη σημαντική διαθεσιμότητα παλιοσίδερων, συνεχίζει να αψηφά την ευρύτερη τάση των περιορισμών προσφοράς, υπογραμμίζοντας την περίπλοκη αλληλεπίδραση των δυνάμεων της παγκόσμιας και της τοπικής αγοράς
Ωστόσο, η πρόσφατη άνοδος των τιμών του χαλκού σε περίπου 10.000 δολάρια/τόνο έχει επιστήσει την προσοχή σε ένα θεμελιώδες δίλημμα που αντιμετωπίζει ο κλάδος: δεν υπάρχει αρκετή ικανότητα προσφοράς για να καλύψει τη μακροπρόθεσμη ζήτηση.
Η άνοδος των τιμών οφείλεται σε παράγοντες όπως οι περικοπές της προσφοράς, η ανανεωμένη ισχύς της κινεζικής αγοράς, οι δυνατότητες του χαλκού ως εισροή στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση -ιδιαίτερα στα ηλεκτρικά οχήματα έντασης χαλκού.
Παρόλο που οι εταιρείες εξόρυξης έχουν δηλώσει την προθυμία τους να παράγουν περισσότερο από αυτό το κρίσιμο αγαθό, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις δυναμικότητας προκειμένου να καλυφθεί το κενό της αγοράς.
Οι τιμές την Παρασκευή
Οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν την Παρασκευή, αφού τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση στην κορυφαία καταναλώτρια μετάλλων Κίνα ώθησαν τα κεφάλαια να ρευστοποιήσουν τις πιο ανοδικές θέσεις που βοήθησαν να στείλουν την αγορά σε ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.
Οι τιμές ανέκαμψαν για λίγο το απόγευμα στην Ευρώπη μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν σταθερός, αλλά η αγορά σύντομα επέστρεψε στο κόκκινο.
Ο τρίμηνος χαλκός CMCU3 στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου μειώθηκε κατά 0,9% στα 10.048 δολάρια ανά μετρικό τόνο μέχρι τις 1600 GMT, έχοντας υποχωρήσει σχεδόν 10% από τότε που άγγιξε το υψηλό ρεκόρ των 11.104,50 δολαρίων στις 20 Μαΐου.