Ανατροπή στα ενεργειακά: Νέα έρευνα φρενάρει όλα τα πρότζεκτς πετρελαίου και φυσικού αερίου

Τέλος στα νέα έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα; Τι θα γίνει με περιπτώσεις όπως ο East Med ; 
Ανατροπή στα ενεργειακά: Νέα έρευνα φρενάρει όλα τα πρότζεκτς πετρελαίου και φυσικού αερίου
Φωτ.: Unsplash
3'

Η μελλοντική ενεργειακή ζήτηση δεν χρειάζεται νέα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με μελέτη, που υποστηρίζει ότι τα υφιστάμενα έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα είναι «επαρκή» καθώς η πράσινη ενέργεια επεκτείνεται.

Σύμφωνα με τους Financial Times οι ενεργειακοί όμιλοι δεν χρειάστηκε να αναπτύξουν νέα έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα για να καλύψουν τη μελλοντική ζήτηση, όπως αναφέρει ακαδημαϊκό έγγραφο, την ώρα που κλιμακώνεται η ρητορική σχετικά με τον ρόλο των εταιρειών ορυκτών καυσίμων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το ζήτημα έχει άμεσο ενδιαφέρον και για τη χώρα μας η οποία σχεδιάζει το μεγάλο ενεργειακό πρότζεκτ του αγωγού East Medm ενώ σε εξέλιξη είναι και το θέμα των ερευνών για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης.

Οι ερευνητές του University College του Λονδίνου και του Διεθνούς Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μελέτησαν την προβλεπόμενη μελλοντική παγκόσμια ζήτηση για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και φυσικού αερίου, σύμφωνα με μια σειρά σεναρίων που περιορίζουν την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Σε όλα τα σενάρια, τα οποία προέρχονται όλα από την έκτη έκθεση αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η υπάρχουσα δυναμικότητα ορυκτών καυσίμων είναι αρκετή για να καλύψει τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες, καταλήγει η έκθεση.

Όσα αναφέρει η μελέτη

Η μελέτη είναι η πρώτη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό με αξιολόγηση από ομοτίμους που υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται άλλα έργα ορυκτών καυσίμων, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναλαμβάνουν τη ζήτηση, και επεκτείνει τα ευρήματα που παρήγαγε το 2021 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Ο ΔΟΕ δήλωσε ότι οι ενεργειακοί όμιλοι πρέπει να σταματήσουν όλα τα νέα έργα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 και να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ο Greg Muttitt, ανώτερος συνεργάτης του IISD, δήλωσε ότι η έρευνα βασίστηκε σε «ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών στοιχείων ... Αλλά το μήνυμά της προς τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων είναι πολύ απλό: Δεν υπάρχει περιθώριο για νέα έργα ορυκτών καυσίμων σε έναν κόσμο που θα είναι εναρμονισμένος με τον 1,5°C».

«Η επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να εκδίδουν άδειες για νέα έργα εξερεύνησης, παραγωγής ή παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Muttitt.

Σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015, ενώ πολλές χώρες έθεσαν στόχους για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στον ΙΕΑ, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψής του ότι η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα κορυφωθεί πριν από το 2030.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή