Ψυχρολουσία στην Ελλάδα από το «κανόνι» του FTI – Τι λένε επαγγελματίες του κλάδου στο Newsbomb.gr

Η «βόμβα» έσκασε. Ο γερμανικός ταξιδιωτικός όμιλος FTI ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, στον απόηχο των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια. Τι αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου για αυτήν την εξέλιξη αλλά και τις πιθανές συνέπειες στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Ψυχρολουσία στην Ελλάδα από το «κανόνι» του FTI – Τι λένε επαγγελματίες του κλάδου στο Newsbomb.gr
INTIME.
3'

Σήμερα (03/06), η γερμανική εταιρεία FTI, ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πάροχος της Ευρώπης, προχώρησε στην υποβολή αίτησης αφερεγγυότητας, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που είχε η διοίκηση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας για «κούρεμα» του χρέους της.

Αυτή η εξέλιξη δεν έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία», καθώς ήταν γνωστά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η χρεοκοπία του ομίλου FTI έχει προκαλέσει ανησυχία στους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι κάνουν λόγο για «πλήγμα στο τουριστικό προϊόν της χώρας μας», μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Ο κλάδος βασίζεται στην εμπιστοσύνη – Το τουριστικό “γίγνεσθαι” αντιμετωπίζει μία περιπέτεια»

Αρχικά, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, τονίζει πως «πέρυσι, ταξίδεψαν στην Κρήτη περίπου 150.000 τουρίστες με τον FTI και λόγω ορισμένων προβλημάτων, η εκτίμηση για εφέτος είναι στο μισό, οι οποίοι θα εμπιστευθούν άλλους tour operators.

Βασικό μας μέλημα είναι οι περίπου 4.000 και πλέον πελάτες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο νησί, να ολοκληρώσουν κανονικά τις διακοπές τους, να αναχωρήσουν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την κρητική φιλοξενία, όπως κάναμε μερικά χρόνια νωρίτερα με την Thomas Cook και το εισπράξαμε μεταγενέστερα».

«Όλοι έχουν ενημερωθεί και συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Από εκεί και πέρα, είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι ο τρίτος μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός της Ευρώπης και ένας από τους σημαντικότερους για την Κρήτη, αποχωρεί από το “παιχνίδι” και έτσι, κλονίζεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των πελατών και των tour operators και κατ’ επέκταση των γραφείων, των ξενοδόχων και των πρακτόρων.

Ο κλάδος βασίζεται στην εμπιστοσύνη και αυτό με ανησυχεί περισσότερο. Το τουριστικό “γίγνεσθαι” αντιμετωπίζει μία περιπέτεια, όπως συνέβη και με την Thomas Cook.

Η επιστροφή των ταξιδιωτών είναι εξασφαλισμένη από τις εταιρείες που συνεργάζονται με τους tour operators. Οι πελάτες θα επιστρέψουν κανονικά με πτήσεις στην πατρίδα τους, αυτό είναι σίγουρο», σημειώνει εν συνεχεία.

«Η Γερμανία είναι η νούμερο 1 χώρα προέλευσης ταξιδιωτών» – Το βασικότερο πρόβλημα μετά το «κανόνι» του FTI

Αντίστοιχα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, επισημαίνει ότι «αίτηση πτώχευσης από τον FTI δημιουργεί προβλήματα, διότι μένουν μονάχα “μεγάλοι παίκτες” στην αγορά πλέον. Οι Γερμανοί “τροφοδοτούν” κυρίως τον τουρισμό στην Κρήτη. Από το 2010, είναι η νούμερο 1 χώρα προέλευσης ταξιδιωτών.

Το καλό της υπόθεσης είναι πως είχαν πληρωθεί όλα τα περυσινά χρέη κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και επειδή υπήρχε αυτό το πρόβλημα από το περασμένο έτος, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία προπληρώνονταν. Στην ουσία, δεν υπάρχουν χρέη στους ξενοδόχους, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Όσον αφορά τις κρατήσεις που έχουν επικυρωθεί, υπογραμμίζει πως «είτε θα τις αναλάβουν ανταγωνίστριες εταιρείες και ο κόσμος θα ταξιδέψει κανονικά, είτε οι ταξιδιώτες θα τις ακυρώσουν και θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους (στο 100%). Από τη στιγμή που κλείνεται ένα ταξίδι, είναι ασφαλισμένο».

Ολοκληρώνοντας, υποστηρίζει πως επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, εντοπίζοντας ότι «στην Κρήτη, αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν περίπου 3.000 άτομα που εμπιστεύθηκαν τον όμιλο FTI για το ταξίδι τους και οι προβλέψεις για εφέτος έκαναν λόγο για 80.000 ταξιδιώτες. Φυσικά και είναι πλήγμα. Όμως, ο κόσμος θα βρει τρόπο να έλθει».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή