POS: Πότε λήγει η προθεσμία για τo IRIS και τη διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές - Τα πρόστιμα

Πότε λήγει η προθεσμία για την ενεργοποίηση τoυ IRIS και τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές για τους ελεύθερους επαγγελματίες 

POS: Πότε λήγει η προθεσμία για τo IRIS και τη διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές - Τα πρόστιμα
3'

Αδειάζει η κλεψύδρα για την ενεργοποίηση του συστήµατος άµεσων πληρωµών IRIS και τη διασύνδεση των ταµειακών µηχανών µε τα POS για χιλιάδες επαγγελµατίες και επιχειρήσεις, που θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες, για να προλάβουν τις προθεσµίες, οι οποίες εκπνέουν σταδιακά από τον τρέχοντα µήνα, και να αποφύγουν βαριές καµπάνες.

Ποιους αφορά

Στη λίστα των υπόχρεων µε τα POS περιλαµβάνονται, σύμφωνα με την «Απογευματινή», επιχειρήσεις µε παλαιά συστήµατα ταµειακών ή τερµατικά µηχανήµατα, µε λογισµικό ERP, εποχικές εταιρείες, καθώς και όσες είναι ενταγµένες στον «Τειρεσία».

Ειδικότερα, µε βάση το χρονοδιάγραµµα του υπουργείου Οικονοµικών:

  • 7.500 επιχειρήσεις µε παλαιά συστήµατα ταµειακών ή/και POS θα πρέπει έως τις 10 Ιουνίου να αντικαταστήσουν την ταµειακή τους µηχανή ή/και το POS και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση. Σηµειώνεται ότι λόγω ασυµβατότητας των συστηµάτων οι συγκεκριµένες επιχειρήσεις δεν κατέστη δυνατόν να διασυνδεθούν και γι’ αυτό τους δόθηκε µεγαλύτερο χρονικό περιθώριο.
  • Επιχειρήσεις που χρησιµοποιούν ταµειακό σύστηµα µε λογισµικό ERP και έχουν προγραµµατίσει ραντεβού µε τεχνικό εντός του Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία µέχρι το τέλος του µήνα. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία η προθεσµία έληξε χθες.
  • Περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες την πρώτη ηµέρα λειτουργίας τους θα πρέπει να έχουν έτοιµη τη διασύνδεση των ταµειακών µηχανών µε τα POS.
  • 3.000 επιχειρήσεις που δεν µπορούσαν να προµηθευτούν τερµατικά POS λόγω χαµηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης αφού είναι ενταγµένες στον «Τειρεσία» και για τις οποίες δόθηκε λύση µε νοµοθετική ρύθµιση. Σύµφωνα µε αυτή µέχρι το τέλος του 2025 οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωµών δεν µπορούν να απορρίψουν πρόταση επιχείρησης για κατάρτιση σύµβασης για υπηρεσίες αποδοχής καρτών πληρωµών, παροχής τερµατικών ΡOS κ.λπ. επικαλούµενοι χαµηλή πιστοληπτική αξιολόγηση ή ικανότητα της προτείνουσας οντότητας κ.λπ., όταν η πρόταση περιλαµβάνει επαρκείς τρόπους εξασφάλισης απαιτήσεων των παρόχων. Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται χρηµατικό πρόστιµο 1.000 ευρώ από την ΑΑ∆Ε.

Ποινές

Επισηµαίνεται ότι µε βάση τον νόµο στις υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τις ταµειακές µηχανές µε τα POS επιβάλλονται πρόστιµα που ανέρχονται σε 10.000 ευρώ εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστηµα, σε 20.000 ευρώ εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστηµα και σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας διπλασιάζονται, ενώ για κάθε επόµενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται. Τα πρόστιµα µειώνονται στο µισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστηµένες σε οικισµούς µε πληθυσµό έως 500 κατοίκους και σε νησιά µε πληθυσµό έως 3.100 κατοίκους (εκτός των τουριστικών).

Ενεργοποίηση IRIS

Στο µεταξύ, µέχρι το τέλος Ιουνίου 600.000 επαγγελµατίες θα πρέπει να ενεργοποιήσουν το σύστηµα άµεσων πληρωµών IRIS. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιµέτωποι µε αυτοτελές πρόστιµο 1.500 ευρώ, ενώ στους υπόχρεους που δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελµατικού λογαριασµού στην ΑΑ∆Ε θα επιβάλλεται έξτρα διοικητικό πρόστιµο ύψους 1.000 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή