Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στα νότια της Κρήτης

Η Exxonmobil θα ανακοινώσει αν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στα τέλη του 2024.
Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στα νότια της Κρήτης
1'

Σε ένα πιο αναβαθμισμένο στάδιο ωριμότητας μπαίνει το project διερεύνησης των ελληνικών παραχωρήσεων για την ExxonMobil, επικεφαλής της κοινοπραξίας με την Helleniq Energy στις δύο περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Λίγους μήνες πριν λάβει αποφάσεις για το εάν θα προχωρήσει ή όχι σε ερευνητικές γεωτρήσεις, κάτι που αναμένεται έως το τέλος του 2024, η ExxonMobil προχώρησε σε έρευνες για να καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση των περιοχών, δρομολογώντας ουσιαστικά τις διαδικασίες για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η έναρξη των αδειοδοτικών διαδικασιών για ερευνητικές γεωτρήσεις θα μπορούσε, σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, να προεξοφλεί και την επενδυτική απόφαση και σίγουρα την επιδίωξη της αμερικανικής εταιρείας να επισπεύσει τους χρόνους αδειοδότησης σε περίπτωση που προχωρήσει σε γεώτρηση.

Πρόσφατα, η αμερικανική εταιρεία CSA με ειδικό σκάφος εκτέλεσε συνδυαστικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου με πρωταρχικό σκοπό την καταγραφή του υφιστάμενου περιβάλλοντος και δευτερεύοντα στόχο την ανίχνευση πιθανής φυσικής παρουσίας υδρογονανθράκων στα επιφανειακά ζητήματα.

Τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν για την περιβαλλοντική μελέτη της βάσης, η οποία εν συνεχεία θα κατατεθεί στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, καθώς και για τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η Exxonmobil θα ανακοινώσει αν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στα τέλη του 2024. Στόχος, εφόσον προχωρήσει, να αδειοδοτηθεί η μελέτη στα τέλη της επόμενης χρονιάς ώστε το 2026 να προχωρήσει η ερευνητική γεώτρηση.

Πηγή: Καθημερινή

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή