Φορολογικές δηλώσεις: Πώς να ξεφουσκώσετε τον λογαριασμό της Εφορίας - Αναλυτικός οδηγός

Υπάρχει δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων με τις οποίες διορθώνονται οι αρχικές φορολογικές δηλώσεις 

Την ευκαιρία να διορθώσουν λάθη ή να συμπληρώσουν κενά και παραλείψεις στη φορολογική δήλωση που έχουν υποβάλει προκειμένου να αλλάξουν, ακόμα και να ξεφουσκώσουν το ραβασάκι της Εφορίας έχουν οι φορολογούμενοι.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η ΑΑΔΕ άνοιξε την πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, δίνοντας τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να διαγράψουν, να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης.

Η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων με τις οποίες διορθώνονται οι αρχικές δηλώσεις γίνεται χωρίς την επιβολή προστίμου εφόσον υποβληθούν έως τις 26 Ιουλίου 2024 καθώς η παράταση που έχει δοθεί για την υποβολή των αρχικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ισχύει και για τις τροποποιητικές.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο φορολογούμενος μόλις επιλέξει την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση και στα έντυπα μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί. Για παράδειγμα:

  • Φορολογούμενος που ενώ φιλοξενείται στο σπίτι της αδερφής του δήλωσε λανθασμένα ότι κατοικεί σε δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία μπορεί να διαγράψει στον πίνακα 5 των τεκμηρίων τα στοιχεία της δωρεάν παραχωρούμενης κατοικίας και να συμπληρώσει την ένδειξη «Φιλοξενία» στον Πίνακα 6 του εντύπου Ε1.
  • Φορολογούμενος, ο οποίος αγόρασε αυτοκίνητο το 2023, ξέχασε να δηλώσει στην αρχική του δήλωση το ποσό από την πώληση του παλαιού αυτοκινήτου.
  • Φορολογούμενος, ο οποίος απέκτησε ακίνητο το 2023 και δεν εμφάνισε στην αρχική δήλωση ποσό από ανάλωση κεφαλαίου για να «σβήσει» το τεκμήριο.

Η νέα δήλωση που θα προκύψει, μετά τις προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων θα αντικαταστήσει την αρχική δήλωση.