Πλώρη για τεχνολογία υδρογόνου βάζει η Αυστραλία

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επενδύσει 1,9 δισεκατομμύρια AUD σε έργα υδρογόνου την επόμενη δεκαετία
energy
2'

Στροφή προς τις ΑΠΕ πραγματοποιεί η Αυστραλία, η οποία επιδιώκει να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην τεχνολογία υδρογόνου ενώ αξιοποιεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, ως μεταβατικό καύσιμο.

Η χώρα των καγκουρό αποτελεί σημαντική παραγωγό κι εξαγωγό χώρα άνθρακα και φυσικού αερίου, καθώς διαθέτει το 0,3% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα ουρανίου.

Σύμφωνα με διπλωματική έκθεση από το γραφείο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, ο άνθρακας χρησιμοποιείται για το περίπου 75% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Αυστραλίας κι ακολουθείται από φυσικό αέριο (16%), υδροηλεκτρική ενέργεια (5%) και αιολική ενέργεια (2%).

Αγώνας δρόμου για να βελτιώσει τα μεγέθη στις ΑΠΕ

Η Αυστραλία πραγματοποιεί αγώνα δρόμου για ν΄αλλάξει τα ενεργειακά της μεγέθη. Εξακολουθεί να παράγει άνθρακα, εκ των οποίων τα 4/5 περίπου εξάγονται, αποτελεί σημαντική πηγή φυσικού αερίου και παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Ως χώρα είναι ο 20ός μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο και 15η σε ό, τι αφορά στην κατά κεφαλήν κατανάλωση ενέργειας. Οι καταναλωτές στην Αυστραλία προτιμούν άνθρακα (περίπου 40 %), πετρέλαιο (34 %) και φυσικό αέριο (22 %).

Πέρα από τα υδροηλεκτρικά έργα, η ηλιακή κι αιολική ενέργεια, η βιομάζα και η γεωθερμία άρχισαν ν΄ αναπτύσσονται στην Αυστραλία μετά το 1990. Όμως, μέχρι σήμερα ο ενεργειακός τομέας της Αυστραλίας δεν έχει εκσυγχρονιστεί και χρειάζονται να γίνουν αρκετά βήματα για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου και την ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς έχει δεσμευτεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2030 κατά 43% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 και μηδενισμό τους ως το 2050.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση Energy Dynamic, το 4ο τρίμηνο του 2023 η παραγωγή ηλιακής ενέργειας, αιολικής ενέργειας και μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας αυξήθηκε στην Αυστραλία κατά 12%, ενώ η παραγωγή με καύση άνθρακα μειώθηκε κατά 9% σημειώνοντας το χαμηλότερο ρεκόρ όλων των εποχών.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επενδύσει 1,9 δισεκατομμύρια AUD σε έργα υδρογόνου την επόμενη δεκαετία. Στόχος της είναι να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή και εξαγωγή υδρογόνου δημιουργώντας περιφερειακούς κόμβους υδρογόνου, Εθνικό Σύστημα Πιστοποίησης Υδρογόνου και υποστήριξη πιλοτικών έργων, όπως το Πάρκο Υδρογόνου στην Νότια Αυστραλία (HyP SA).

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή