«Ηλεκτρονικά μπιλιετάκια» μετά τις 9 Ιουλίου 2024 για όσους χρωστούν σε Εφορία - ΕΦΚΑ

Είναι η 5η φορά που επίκειται η δημοσιοποίηση των στοιχείων ατόμων κι επιχειρήσεων που δεν είναι φορολογικά ενήμεροι 

money
2'

Περιθώριο 15 ημερών μετά τις 9 Ιουλίου 2024 έχουν όσοι χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ σε Εφορία και ΕΦΚΑ να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ειδάλλως τους περιμένει δημόσια διαπόμπευση.

Ειδικότερα, ηλεκτρονικά «μπιλιετάκια» θα πάρουν στις 9 Ιουλίου όσοι χρωστούν από 150.000 ευρώ σε Εφορία και ΕΦΚΑ και δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Μπορούν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους έως τις 24 Ιουλίου ειδάλλως μετά τις 31 Ιουλίου θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους. Στις καταστάσεις περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, οι οποίες υπερβαίνουν σε κύρια εισφορά (κεφάλαιο) τις 150.000 ευρώ, εφόσον υπάρχει καθυστέρηση άνω του ενός έτους.

Ήδη έχει υπάρξει σχετική εγκύκλιος από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και τον ΕΦΚΑ (Α.Π.846552/ 10 Ιουνίου 2024) και προς τις περιφερειακές υπηρεσίες για να προχωρήσει η διαδικασία.

Δημόσια διαπόμπευση περιμένει όσους είναι στη μαύρη λίστα της Εφορίας και του ΕΦΚΑ

Από τη δημόσια διαπόμπευση εξαιρούνται όσοι έχουν προβεί σε ρυθμίσεις, εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις ή οι οφειλές έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες. Η εγκύκλιος έχει προβλέψει να εξαιρέσει αποβιώσαντες ή ανήλικους αλλά και αφήνει εκτός και τις οφειλές νομικών προσώπων εντός του στενού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων να επιτύχει πίεση κατά των φορολογικών παραβατών, αφήνοντας όμως στο απυρόβλητο τους ίδιους τους δημόσιους φορείς.

Η λίστα των οφειλετών παραμένει ενεργή κι έχουν πρόσβαση σ΄αυτήν και φυσικά και νομικά πρόσωπα, τράπεζες, φορείς του δημοσίου κ.ά. Υπενθυμίζεται ότι η κοινή δημοσιοποίηση ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2017 κι έκτοτε αυτό έχει συμβεί άλλες τρεις φορές.

Οι οφειλές λειτουργούν σωρευτικά, δηλαδή αν κάποιος έχει ατομική επιχείρηση και χρωστά εργοδοτικές εισφορές 180.000 ευρώ και ταυτόχρονα είναι κύριος μέτοχος σε άλλη επιχείρηση που επίσης χρωστά 20.000 ευρώ, τότε θα εμφανίζεται το συνολικό ποσό ύψους 200.000 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή