Και τα επιδόματα μπαίνουν στην ψηφιακή εποχή!

Ως τις αρχές του 2025 ξεκινά η εφαρμογή προπληρωμένης κάρτας για τα επιδόματα  

pappoudes
2'

Μεγάλες αλλαγές επιφέρει και στον τομέα των επιδομάτων η ψηφιακή εποχή αλλά και το… Ταμείο Ανάκαμψης. Οι δικαιούχοι των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην τράπεζα ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας.

Με τη νέες διατάξεις το 50% όλων των επιδομάτων θα πρέπει να ενταχθεί σε προπληρωμένη κάρτα ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 κι οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι διττός, αφενός να περιοριστεί η φοροδιαφυγή αφετέρου να μειωθούν οι περιπτώσεις που τα προνοιακά επιδόματα είναι σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες των δικαιούχων κ.ά. Ας μην ξεχνάμε πως τα επιδόματα αυτή τη στιγμή αποτελούν περίπου το 3% του ΑΕΠ.

Η ορθολογική απονομή και η φορολογική διαφάνεια αποτελούν προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η προπληρωμένη κάρτα εκδίδεται από τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και χρειάζεται να υπάρχει ενεργός λογαριασμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες κι από το dnews, o χρήστης της κάρτας δικαιούνται να λαμβάνει ποσό σε μετρητά από τον λογαριασμό του μόνο κατά το 50% των επιδομάτων του. Η προπληρωμένη κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Στην προπληρωμένη κάρτα αναμένεται να ενταχθούν σταδιακά όλα τα εργατικά, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Εξαιρούνται από την προπληρωμένη κάρτα άτομα με αναπηρία στα μάτια σε ποσοστό άνω του 80%.

Ποιες είναι oι κατηγορίες επιδομάτων που εξαιρούνται

Μέχρι στιγμής εκτός της προπληρωμένης κάρτας παραμένουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα ομογενών προσφύγων, το επίδομα στέγασης, η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, επιδόματα, που αφορούν ανασφάλιστους υπερήλικες (επίδομα κηδείας, στεγαστικής συνδρομής κ.ά.).

Επίσης, σε ό, τι αφορά στα εργατικά επιδόματα εκτός μένουν προς στιγμήν το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, το επίδομα διαθεσιμότητας αλλά και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή