ΦΠΑ: Παραμένει στο 13% για καφέ, τσάι, κακάο και ταξί

Ο χαμηλός ΦΠΑ ξεκίνησε λόγω πανδημίας αλλά έχει ως στόχο να ανακουφίσει μεταφορείς - ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού
Pixabay

Παραμένει χαμηλός στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ στα βασικά ροφήματα και στα ταξί, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο χαμηλός συντελεστής αφορά σε όσους παίρνουν τον καφέ στο χέρι (take away) ή τον παραγγέλνουν στο σπίτι ή στο γραφείο από υπηρεσίες delivery με στόχο να μην πιεστούν κι άλλο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, φοιτητές, εργαζόμενοι κ.ά.

Οι μειώσεις σε ροφήματα: καφέ, κακάο, τσάι, χαμομήλι έγιναν προκειμένου να υπάρξει ένα ανακουφιστικό μέτρο για την εστίαση, η οποία ταλαιπωρήθηκε αισθητά λόγω της πανδημίας.

Μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ είχαν και τα ταξί, ο οποίος παραμένει. Ο μειωμένος συντελεστής ήταν αίτημα του κλάδου των αυτοκινητιστών, οι οποίοι είχαν επίσης μειωμένα έσοδα λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων και της χαμηλής τουριστικής κίνησης τα προηγούμενα χρόνια.

Οι μειώσεις στον ΦΠΑ το προηγούμενο διάστημα αφορούσαν και μία σειρά από επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίοι θίχτηκαν λόγω της πανδημίας, όπως ήταν οι σχολές χορού, τα γυμναστήρια, οι κινηματογράφοι κ.ά.

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ εξακολουθεί από 1ης Ιουλίου 2024 να παραμένει στο 13% έναντι 24% για τα ταξί. Το κόστος αυτής της διαδικασίας υπολογίζεται στα 45 εκατομμύρια ευρώ.

Παραμένει όμως ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ και στα ροφήματα, που παίρνονται στο χέρι ή μεταφέρονται από υπηρεσίες delivery.

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι έχει εκτιμώμενο κόστος 65 εκατομμύρια ευρώ. Επανέρχεται στο 24% στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, γεγονός που εκτιμάται πως θα ωφελήσει τα ταμεία του κράτους με 43 εκατομμύρια τον χρόνο.