Πώς και πότε θα δοθεί το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους και ευάλωτους

Περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας κι Οικονομικών πως θα εισπράξει από την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια
syntaxiouxoi
pixabay
3'

Περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι και οι ευάλωτοι τον Δεκέμβριο 2024 μετά την έκτακτη εισφορά, που επιβάλλει στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους για επενδύσεις.

Σημειώνεται πως πέρυσι το έκτακτο επίδομα δόθηκε κλιμακωτά από 100 έως 250 ευρώ για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 1.600 ευρώ το μήνα.

Η ρύθμιση αυτή γίνεται στο πλαίσιο του κανονισμού 2022/1854 της ΕΕ που εκδόθηκε με αφορμή την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της. Αφορά κυρίως στους συνταξιούχους που θίχτηκαν από την υπόθεση της προσωπικής διαφοράς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FΜ, πως η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα βάσει ενός ευρωπαϊκού κανονισμού να επιβάλλει έκτακτη φορολογία «στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων για το 2022 το κάναμε ήδη και το 2023. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, θεωρώ ότι είναι δίκαιη απόφαση, κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτά τα χρήματα, που υπολογίζονται σε 300 εκατομμύρια ευρώ από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, δεν έχουν ως στόχο να τιμωρήσουν την επιχειρηματικότητα αλλά θα διατεθούν για να στηρίξουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ειδικά σε συνταξιούχους, που θίχτηκαν από την προσωπική διαφορά.

«Κλειδί» η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά την επιβολή έκτακτης προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης στις εταιρίες διύλισης για το έτος 2022, θεσπίζεται έκτακτη Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης (Π.Σ.Α.) στις εταιρίες διύλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023.

Ο υπολογισμός της Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης θα γίνει με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του φορολογικού έτους 2023, όπως αυτά ορίζονται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2022/1854. Αφορά δηλαδή στο 33% επί των φορολογητέων κερδών του έτους 2023, που υπερβαίνουν το 20% του μέσου όρου των αποτελεσμάτων των ετών 2018 έως 2021.

Η Προσωρινή Συνεισφορά Αλληλεγγύης, που υπολογίζεται με βάση τα κέρδη του 2023, θα βεβαιωθεί εντός του 2024 και θα αποτυπωθεί στις δηλώσεις των εταιριών του φορολογικού έτους 2024.

Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους κατά τον μήνα Δεκέμβριο, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από την νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025, καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο ζήτημα αυτό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κι Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε πως «η κυβέρνηση πράττει τα μέγιστα ώστε να ενισχύσει, σε δύσκολες συνθήκες, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους δημοσιονομικούς στόχους, σε μια περίοδο που οι οικονομίες πολλών άλλων χωρών της ΕΕ δοκιμάζονται…».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή