Έρχεται νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών στις αρχές του 2025

Αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι στιγμής αν θα μειωθούν κι οι εισφορές των εργαζομένων
foroi eisfores
pixabay
2'

Νέες ελαφρύνσεις για εργοδότες περιλαμβάνονται στα σχέδια της κυβέρνησης για το 2025, με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές από 1ης Γενάρη 2025, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της, κατά μισή μονάδα. Τα σενάρια, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, δεν έχουν καταλήξει ακόμη.

Όμως, σε πρώτη φάση θα υπάρξει μείωση της επιβάρυνσης του εργοδότη ενώ αίνιγμα παραμένει αν θα μειωθεί και η επιβάρυνση των εργαζομένων. Σήμερα για τον κατώτατο μισθό 830 ευρώ, σε μεικτές αποδοχές, προβλέπονται ασφαλιστικές εισφορές περίπου 60 - 70 ευρώ.

Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει το μέτρο θεωρώντας ότι κατά αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η εισφοροδιαφυγή και θα γεμίσει τα ταμεία με έσοδα 2,5 δις σε ετήσια βάση.

Στόχος η μείωση της εισφοροδιαφυγής

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται και με άλλα μέτρα βέβαια να μειώσει τη εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας μέσω των συστημάτων IRIS, POS, την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για ψηφιακές υποδομές κ.ά.

Σύντομα μάλιστα αναμένεται, σ΄αυτό το πλαίσιο να κατατεθεί νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της κεφαλαιαγοράς, ενώ μεγάλη σημασία δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στην καινοτομία και στη συγχώνευση των επιχειρήσεων.

Το επόμενο διάστημα προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχειρηματική κοινότητα αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για κωδικοποίηση κι απλοποιήσεις του νομικού πλαισίου, που παραμένει δαιδαλώδες για τις επιχειρήσεις.

Πάντως, πηγές από εργατικά σωματεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μείωνε ακόμη περισσότερο τις ήδη κουτσουρεμένες συντάξεις, λόγω της καθίζησης των ελληνικών μισθών τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή